Fındık üreticisi AK Parti’de ümidi kesit ve sokağa çıkıyor
Fatsa’da fındık üreticileri 3 Ağustos’ta sokağa çıkıyor. Düşük fiyatlarla tüccarın eline bırakılan üretici “Fiyat en az 300 TL olmalı” dedi. Fındık üreticisi Çetin, “Çok yönlü ve köklü sorunları var” diye konuştu.
GAZETE PENCERE - Ülkede yetiştirilen her tarım ürününde yaşanan maliyet kıskacı ve alım fiyatları üreticileri zarara sürüklüyor. Ağustos ayında fındık hasadının başlamasıyla birlikte fındık üreticileri Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) alım kontenjanını düşük açıklamalarına, alım fiyatları ve girdi maliyetlerine karşı sokağa çıkıyor. 3 Ağustos’ta Fatsa’da yapılacak üretici yürüyüşü öncesi konuşan üreticiler, fındığın ülkeye yaklaşık 2,5 milyar dolar döviz kazandırdığını ancak bundan fındık üreticisinin hiçbir kârı olmadığını belirtti.
EN AZ 300 LİRA OLMALI
BirGün’den Ebru Çelik’in haberine göre, Fatsalı üretici Resul Şahin, üreticinin girdi maliyetlerinin belli olmasına rağmen TMO’nun hâlâ alım fiyatı açıklamadığını söyledi. Girdi maliyetlerinin 280 lira olduğunu belirten Şahin, “Yıllardır alım fiyatları maliyetlerin altında kalıyor. 300 liranın altında açıklanırsa üreticiler bu yıl da kâr elde edemeyecek” dedi.
Türkiye’nin dünyanın en kaliteli fındığını ürettiğini belirten Şahin, “Fındık ülkeye yaklaşık 2,5 milyar dolar döviz kazandırıyor. Tarım ürünleri arasında yüzde 16 payla en fazla döviz kazandıran ürünlerden biri. Buna rağmen böyle bir ürün yok pahasına satılıyor, üreticinin emeği yok sayılıyor” diye konuştu. Şahin, TMO’nun alacağı fındık miktarının 100 bin ton olduğunu ve bu oranın rekoltesi yüksel olan fındıkta üreticileri mağdur edeceğini söyledi. “Biz rekoltenin yaklaşık 700 bin ton olacağını düşünüyoruz. TMO’nun alacağı 100 bin tonun dışında kalan yaklaşık 600 bin ton yine tüccarların insafına bırakılacak. Tekelci firmalar, üreticinin elindeki fındığı ucuza kapatmanın peşinde. Geçen yıl tüccarlar da büyük zarar etti. 60 milyon lira kredi çekenler oldu, arsasını dairesini satıp elinde avucunda kalanı da kaybedenler var.” 3 Ağustos’ta Fatsa’da gerçekleştirilecek üretici yürüyüşü hakkında bilgi veren Şahin, şunları söyledi: “Demokratik hakkımızı kullanarak gerçekleştireceğimiz bu yürüyüşle sesimizi duyurmak, kamuoyu oluşturmak istiyoruz. Organizasyonu herhangi bir kurum değil, tamamen fındık üreticileri olarak yapıyoruz. Köylüler kendi köylerinin pankartlarıyla katılacak ve birlikte sesimizi duyuracağız. Burada yaktığımız çoban ateşinin diğer il ve ilçelere de yayılmasını bekliyoruz.”
HAYATIMIZ FINDIĞA BAĞLI
Fatsalı bir diğer fındık üreticisi Cemal Çetin ise bu yıl sezon başında rekolte tespitinde büyük bir yanlış yapıldığını söyledi. “İlk başta bunu söyledik, sonra da sahada kendini gösterdi. Bildiğimiz gibi bir sezon yaşamıyoruz. Fındığın gübresi, ilacı, bakımı tamamen insan gücüyle yapılıyor. İşçilik maliyetleri her geçen gün artıyor. Karadeniz’de hayat fındıkla dönüyor. Düğünümüzü de, geçimimizi de fındıkla yapıyoruz. Bütün gelirimiz buna bağlı. Yıllardır mağduruz. Artık AKP iktidarından bir talebimiz yok” dedi.
Çetin, arazilerin arasındaki maliyet farkına rağmen “Giresun fındığıyla Ordu fındığı arasında sadece 5-10 lira fark oluyor” dedi.
ÜRETİCİ TEK BAŞINA
“Bu yıl açıklanacak fiyat da üreticiyi güldürmez” diyen Çetin “Geçen yıl 350 liraya satılan fındık bugün 150-160 lira bandına kadar düştü. Üretici elindeki ürünü bir sonraki yıla taşımak zorunda kalıyor, uygun fiyat bulursa satabiliyor. Bu sorun sadece fındıkta değil; çayda, buğdayda, zeytinde de aynı. Üreticiye sahip çıkan yok. Bizi toprağımızdan bıktırmak istiyorlar” dedi.
KÖKLÜ SORUNLAR VAR
“3 Ağustos’taki yürüyüşte amacımız sadece ‘Fındığa 400 lira, 500 lira verin’ demek değil. Fındık meselesi birkaç cümleyle anlatılacak bir konu da değil. Çok yönlü ve köklü sorunları var” diyen Çetin son olarak şunları söyledi: “Biz toprağımıza ve fındığımıza sahip çıkıyoruz. Üreticilerin sesini duyuracak bir mücadele yürütüyoruz. Kimse ‘Üreticiler ses çıkarmadı’ demesin diye bu yürüyüşü düzenliyoruz. Kahve toplantıları, köy toplantıları yapıyoruz. Üreticileri bir araya getirerek güçlü bir dayanışma oluşturmayı hedefliyoruz.”
Kaynak:Haber Merkezi