Gıda ürünleri fiyatları masaya yatırıldı

Gıda ürünleri fiyatları masaya yatırıldı
Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in öncülüğünde toplandı. Tarım, Ticaret ve Merkez Bankası'ndan isimler de Toplantıya katıldı.

(ANKARA) - Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in liderliğinde gerçekleştirildi. Bu toplantıya, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan da katılım gösterdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan duyuruda, Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi'nin, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yönetiminde; Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Dr. Fatih Karahan, ilgili Bakan Yardımcıları ve kurumların temsilcileriyle bir araya geldiği bildirildi.

Toplantıda, Komitenin daha önceki oturumlarında alınan kararların hangi noktaya geldiği değerlendirilirken, ana tartışma gündemi olarak temel gıda ürünlerindeki fiyat değişiklikleri ve arz-talep durumu detaylı bir biçimde ele alındı. Yapılan açıklamada, şunlar ifade edildi:

"Yurt içi üretim tahminleri dikkate alınarak tüketicilere sağlanan arzın bazı gıda ürünlerinde ithalat yoluyla desteklenmesi suretiyle dengeli bir şekilde devam edeceği teyit edilmiştir. Ayrıca, fiyat hareketlerinden tüketicilerimizin asgari düzeyde etkilenmesini teminen alınabilecek kısa vadeli tedbirler değerlendirilmiştir. Bu kapsamda, ekmek gibi bazı temel gıda ürünlerine ilişkin mal ve hizmet tarifelerinin belirlenmesine yönelik ilgili mevzuatın incelenerek daha etkin bir modele geçilmesi amacıyla gerekli çalışmaların tamamlanması kararlaştırılmıştır.

"Üreticilere verilen desteklerin artırılarak sürdürüleceği kararı alınmıştır"

Arz yönlü tedbirler kapsamında orta vadede örtü altı üretim ve tarımsal sulama yatırımları dâhil sürdürülebilir üretimin sağlanması için üreticilere verilen desteklerin artırılarak devam ettirilmesi kararlaştırılmıştır. Toplantıda, temel gıda ürünlerinde fiyat istikrarını olumsuz etkileyebilecek faktörlerin kök nedenleri değerlendirilmiş olup ilgili kurumların eşgüdüm içinde başta Erken Uyarı Sistemi olmak üzere gerekli çalışmaları sürdürmesinin önemi vurgulanmıştır.

Komite, enflasyon hedeflerinden taviz vermeden gıda fiyatlarında istikrara ve gıda arz güvenliğine katkı sağlayacak, üreticiyi ve tüketiciyi gözetecek tüm tedbirleri bütüncül bir şekilde uygulamaya devam edecektir."

Kaynak:ANKA

Öne Çıkanlar