Kapalıçarşı'da nakit sıkıntısı: 2 gün sonrasında hesaba geçiyor

Kapalıçarşı'da nakit sıkıntısı: 2 gün sonrasında hesaba geçiyor
Son zamanlarda özel ve kamu kurumlarının nakit döviz ihtiyacı için başvurduğu Kapalıçarşı’da nakit döviz sıkıntısı yaşanıyor.Kamu kurumlarının döviz adresi haline gelen Kapalıçarşı’da artık nakit sıkıntısı...

Son zamanlarda özel ve kamu kurumlarının nakit döviz ihtiyacı için başvurduğu Kapalıçarşı’da nakit döviz sıkıntısı yaşanıyor.

Kamu kurumlarının döviz adresi haline gelen Kapalıçarşı’da artık nakit sıkıntısı yaşanıyor. Fortuna Capital Danışmanlık Kurucusu Dr. Altuğ Özaslan, “Eskiden 15 dakika içinde verilen döviz alımlarınız için şimdi T+2 gün valör veriliyor” dedi.

Son zamanlarda piyasalarla döviz kuru farkı 1 TL’ye kadar açılan Kapalıçarşı’daki durum değerlendiren Özaslan, ”Son dönemde iki tane döviz fiyatı görüyoruz gibi oldu. Ama bu dövizle başlamadı. Geçmişe dönüp baktığımızda bizde ikili fiyat görme esasında faizde başladı. Para politikası faizi yüzde 8,5, 9, 10 iken mevduatlar önce 18'li 20'li seviyelerdeydi sonra 25 oldu şimdi 30'a çıktı. İlk ikili fiyatlama burada başladı. Bir yerde sonra siz ekonominin çalışmasını ekonomi biliminden uzak hale getirdiğinizde ve serbest piyasa ekonomisinden uzaklaştırdığınızda, insanların ekonomik davranışlarındaki alışkanlıklarını müdahalelerle bozmaya kalktığınızda ne yazık ki fiyatlama davranışları da bozuluyor. Türkiye'de mevcut ekonomi politikası itibariyle faiz olması gerekenden çok farklı bir seviyede” değerlendirmesi yaptı.

“TÜRKİYE’DE HER ŞEYİN FİYATI YANLIŞ”

Ekonomim gazetesinden Burcu Gökksüzoğlu’na “Türkiye'de faiz yanlış ama Türkiye'de faizin yanlış olmasının çok farklı sebepleri oluyor. Türkiye'de her şeyin fiyatı yanlış. Her şeyin! Konutun fiyatı yanlış, aracın fiyatı yanlış, aldığınız ürünlerin fiyatı yanlış, dövizin fiyatı yanlış, mevduatın fiyatı yanlış, kredinin fiyatı yanlış” diyen Özaslan, “Çünkü bütün varlıkların fiyatlaması, değeri daha doğrusu faizde bulunur. Fiyata arz ve talep dengesine göre serbest piyasada oluşur ama değeri faizle hesaplanır. Siz faizi olması gereken seviyeden yanlış bir yere zorla getirdiğinizde ve yüksek bir enflasyonun olduğu yerde tarihi bir negatif reel faiz verdiğinizde doğal olarak fiyatlama davranışları değişiyor. Müdahale edip tutmaya çalışsak da, ekonomi yönetimi bunu yapmaya gayret gösterse de bir yerden sonra döviz piyasasında da artık burada iş kontrolden çıktı” ifadelerini kullandı.

“KAPALIÇARŞI’DA 15-20 GÜNDÜR DÖVİZ LİKİDİTESİNE ERİŞİM NEREDEYSE YOK”

Dövizdeki durumun Merkez Bankası’ndan kaynaklandığını belirten Özaslan, “Merkez Bankası, benim piyasadan da duyduğuma göre bankalara, sözlü telkinde bulunarak, alım-satım spread'inizi açın dedi. Önce bu spread yüzde 1'ler yüzde 2'ye getirildi. Sonra 1 liraya çekin denildi kabaca. Bu da yüzde 5 gibi bir alım spread'ine tekabül ediyor. Sonrasında Kapalıçarşı işlemlerini bankalarla kapatmak zorunda. Bankaların alım satım farkı açıldıkça Kapalıçarşı'daki makas yani İnterbank para piyasası ile serbest döviz piyasası arasında bir makas açılmaya başlıyor. Bir de bu makası tetikleyen ikinci unsur ne yazık ki efektif bulunamaması oldu. Kapalıçarşı'da son 15-20 gündür döviz likiditesine erişim neredeyse yok” dedi.

Özaslan Kapalıçarşı’daki nakit döviz sıkıntısına dair şu ifadeleri kullandı:

“Eskiden şöyleydi; siz çok büyük montanda bir işlem yapacak olsanız bile parayı çantada götürüyorsunuz size 1 milyon doları 15 dakika içinde veriyorlardı. Zaten önceden arıyorsunuz. Bugün, son 15-20 gündür T+2 gün valör veriyorlar! Çünkü Kapalıçarşı bu dövizi toparlayamıyor. Efektifte böyle bir problem olduğu için bu likiditenin yarattığı ekstra da bir prim oldu fiyatın üzerinde... En büyük sıkıntı buradan geldi.”