Konut fiyat artışı 2019'dan bu yana ilk kez enflasyonun altında

Konut fiyat artışı 2019'dan bu yana ilk kez enflasyonun altında
Stratejist Tunç Şatıroğlu ve Finans Piyasaları Yöneticisi İris Cibre, konut fiyat artışını değerlendirdi. Cibre, 2021 ve 2023 arasına dikkat çekerken, Şatıroğlu yatırım için Türkiye'de konut alınmasını tavsiye etmedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Şubat ayına ilişkin konut fiyat endeksini yayımladı. Endekse göre Türkiye'de konut fiyatları Şubat'ta bir önceki yıla göre yüzde 58,31 artış kaydetti. Stratejist Tunç Şatıroğlu ve Finans Piyasaları Yöneticisi İris Cibre, konut fiyat artışını değerlendirdi.

Cibre, 2021'den bu yana ilk defa reel olarak konut fiyatının değer kaybettiğine dikkat çekerek, "Şubatta konut birim fiyat artışı yıllık yüzde 53,19 olarak gerçekleşmiş. 2021'den beri ilk defa konut fiyatı reel olarak değer kaybetti." ifadelerini kullandı.

Hükümetin yanlış politikalarının sonucu: Barınma krizi

Cibre tabloda dikkat edilmesi gereken tarihlerin 2021 ile 2023 yılları arasında bir şeyler olduğunu dile getirerek, hükümetin yanlış politikalarının sonucu barınma krizinin ortaya çıktığını vurguladı.

Cibre ayrıca yabancıya yapılan konut satışlarından yabancıların vatandaş yapılıp devasa kar elde ettiklerini vurguladı.

Tunç Şatıroğlu ise verilerin TÜİK enflasyonunun altında kaldığını ev sahibini düşman olarak gören anlayışın devam ettiği sürece Türkiye'de yatırım amaçlı ev alınmaması gerektiğini belirtti. Birçok uzmanın önceden uyarılarda bulunduğunu da kaydeden Şatıroğlu, yatırım için Dubai'den ev almanın daha uygun göründüğünü söyledi.