Konutta ‘altın ve mevduat’ etkisi: Eylülde rekor satış geldi

Konutta ‘altın ve mevduat’ etkisi: Eylülde rekor satış geldi
TÜİK’in eylül verilerini değerlendiren Hakan Bucak, farklı yatırım araçlarındaki birikimlerin gayrimenkule yöneldiğini, amortisman süresinin cazip hale geldiğini ve satışların 15 aydır artarak eylülde tüm zamanların en iyi seviyesine ulaştığını söyledi.

Türkiye genelinde konut satışları eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,9 arttı ve 150 bin 657 oldu. Böylece 2025’in en yüksek aylık satışı ve tüm zamanların en iyi eylül düzeyi görüldü. Gayrimenkul uzmanı Hakan Bucak, konut satışlarının 15 aydır yükselişini sürdürdüğünü belirtti.

Dokuz ayda 1 milyon 128 bin satış
Ocak–Eylül döneminde satışlar yıllık yüzde 19,2 artışla 1 milyon 128 bin 727’ye ulaştı. Bucak, son üç ayda aynı iştahın sürmesi halinde 2025’in rekor yıl olacağını ve ilk kez 1,5 milyon bandının aşılabileceğini söyledi.

Kredili satış payı düşük kaldı
Eylülde banka kredili satışlar yıllık yüzde 34,4 artarak 21 bin 266 oldu. Bu rakam yılın en yüksek seviyesi olsa da toplam satışlar içindeki payı yüzde 14,1’de kaldı. Bucak, sağlıklı bir piyasa için bu oranın yüzde 40–50 bandına çıkması gerektiğini ifade etti.

Altın ve mevduat birikimi konuta yöneldi
Banka kredisi dışındaki yöntemlerle yapılan satışlar eylülde yıllık yüzde 3,4 artışla 129 bin 391’e ulaştı. Bu satışların toplam içindeki payı yüzde 85,9 oldu. Bucak, altın ve mevduat gibi yatırım araçlarındaki birikimlerin gayrimenkule yöneldiğini, fiyatların dipte olmasının ve amortisman süresinin cazip hale gelmesinin alım kararlarını etkilediğini söyledi.

Reel düşüşte sona doğru, arz uyarısı
Bucak, TCMB’nin konut fiyat endeksinin reel düşüşte sona gelindiğine işaret ettiğini belirterek, satışların canlı olmasına karşın üretimde beklenen artışın görülmediğini söyledi. Arzın azalmasının ilerleyen dönemde fiyat ve kira artışlarını tetikleyebileceğini vurguladı.

* Yatırım tavsiyesi değildir

Kaynak:Bülten

Öne Çıkanlar