Mahalle kasabını vurdu: Ette fiyatlar nasıl uçtu?

Tüm Kasaplar ve Et Üreticileri Derneği Başkanı Sebahattin Bulut, ülke genelinde yapılan et manipülasyonu operasyonlarına ilişkin “Piyasada "mal yok" algısının oluşturulması mahalle kasabını vurdu. Suni artışlar nedeniyle maliyetler yükseldi” dedi.

Mahalle kasabını vurdu: Ette fiyatlar nasıl uçtu?

GAZETE PENCERE - Ankara merkezli 8 ilde et fiyatlarını manipüle ettikleri, arzı kısıtladıkları ve bozulmuş etleri piyasaya sürdükleri iddia edilen kişilere yönelik düzenlenen operasyon sonrası gözler et tedariğinin durumuna ve güvenli et seçimine yöneldi. Tüm Kasaplar ve Et Üreticileri Derneği Başkanı Sebahattin Bulut, Cumhuriyet’e yaptığı değerlendirmede manipülasyondan dolayı et tedariğinde sorunlar yaşandığını belirtti. Bulut, “Besici veya büyük tedarikçi eti elinde tuttuğunda, kasaplar her sabah mezbahadan yeni bir zam haberiyle karşılaştı. İstenilen miktarda ve kalitede ürün bulmak zorlaştı. Suni artışlar nedeniyle maliyetler yükseldi. Müşterisine mahcup olmamak adına zamları etiketine yansıtmamak için kâr marjından feragat etti ancak fiyat istikrarı tamamen bozuldu” dedi.

KAREKOD VE SERTİFİKASYON ÖNERİSİ

Et manipülasyonlarına karşı karekod sistemi ve sertifikasyon öneren Bulut, “Kasaplar aslında en büyük denetçidir. Usta bir kasap mezbahadan gelen karkasın dokusundan, renginden ve lenf bezlerinin durumundan hayvanın sağlıklı olup olmadığını anlar. ‘Benim yemediğim eti müşterime yedirmem’ düsturu en büyük denetim mekanizmasıdır” dedi.

50 LİRALIK KIYMA İSTENİYOR

Bulut, yurttaşın alım gücü hakkında ise “Eskiden kilo ile alınan et, artık ‘50 liralık kıyma’ veya ‘250 gram kuşbaşı’ şeklinde talep ediliyor. Müşteri kaybından ziyade, kişi başı tüketilen miktar düştüğü için kasapların sürümü azaldı. Sabit giderlerin artmasıyla küçük esnaf ayakta kalma mücadelesi veriyor. Sektörün temize çıkması için bu tür operasyonların sonuna kadar gidilmesi ve piyasayı speküle edenlerin sektörden men edilmesi en büyük temennimizdir” açıklamasında bulundu.

MERDİVEN ALTI UYARISI

Tarım Orman Bakanlığı'nın denetimlerine ilişkin Bulut, “Denetimleri değerlidir. Ancak personel sayısı ve denetim sıklığı konusunda yetersizlikler yaşanmaktadır. Özellikle ‘merdiven altı’ diye tabir edilen, ruhsatsız ve kontrolsüz kesim/parçalama noktalarına yönelik denetimlerin çok daha sertleştirilmesi gerekmektedir. Kamu-özel sektör iş birliğiyle bir denetim ağı kurulmalıdır. Şikayetler ile merdiven altı gıdaları imha edilmektedir. Ankara tarım il ve ilçe müdürlerimizle koordineli bir şekilde vatandaşlarımıza güvenilir gıda yedirmek için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar