Mahfi Eğilmez: Türkiye, enflasyon sorununu kalıcı olarak çözemez

Mahfi Eğilmez: Türkiye, enflasyon sorununu kalıcı olarak çözemez
İktisatçı Mahfi Eğilmez kaleme aldığı bir yazıda Türkiye'de işsizliği yükseltmenin bedelinin oy kaybı olduğunu belirterek "Yüksek enflasyonlu büyüme yaklaşımı Türkiye’de siyasetçilerin bilinçli ya da bilinçsiz tercihi...

İktisatçı Mahfi Eğilmez kaleme aldığı bir yazıda Türkiye'de işsizliği yükseltmenin bedelinin oy kaybı olduğunu belirterek "Yüksek enflasyonlu büyüme yaklaşımı Türkiye’de siyasetçilerin bilinçli ya da bilinçsiz tercihi haline gelmiştir. Türkiye’nin enflasyon sorununu kalıcı olarak çözememesinin nedeni budur" dedi.

İktisat ve Toplum adlı dergide "Türkiye, Enflasyon Sorununu Kalıcı Olarak Çözemez" başlıklı yazısında Eğilmez şöyle dedi:

"Türkiye, büyüme modelini, tüketimi körüklemek ve bu yolla talep yaratarak üretimi artırmak yaklaşımı üzerine kurmuştur. Bu yaklaşım enflasyonu düşürmeyi değil, tam tersine yüksek tutmayı hedefler. Onun için de faizi enflasyonun altında belirlemeye yönelir. Faizin enflasyonun altında oluşması demek tasarruf sahibini değil, borçlanarak harcama yapmayı tercih edeni kollamak demektir. Çünkü enflasyon yüksek, faiz düşük kaldıkça insanlar ellerinde para tutmanın, tasarruf yapmanın anlamsız olduğunu, kendilerine kaybettirdiğini görür ve tüketimlerini artırırlar. Artan tüketim, bir yandan enflasyonu yükseltirken bir yandan da üretimi artırır ve ekonomi büyür. Büyüyen ekonomide işsizlik artmaz, sorunlar halının altına süpürülür. Bu son derecede akıllıcaymış gibi görünen modelin bir tek sorunu vardır: Sürdürülebilir olmaması.

Özetle belirtmek gerekirse Türkiye’ de siyasetin, ekonomi alanındaki gerçek amacının enflasyonu düşürmek değil, büyümeyi yüksek tutmak olduğunu söyleyebiliriz. Bu yaklaşım bu döneme özgü değildir, öteden beri tercih bu yöndedir. Enflasyonu düşürmenin bedeli, faizi yükselterek tüketimi kısıtlayıp büyümenin düşmesine ve işsizliğin artmasına katlanmak şeklinde olacağı için oy kaybına yol açar. O nedenle yüksek enflasyonlu büyüme yaklaşımı Türkiye’de siyasetçilerin bilinçli ya da bilinçsiz tercihi haline gelmiştir. Türkiye’nin enflasyon sorununu kalıcı olarak çözememesinin nedeni budur."

Yazının tamamı için tıklayın