Merkez Bankası, gıda fiyatlarının seyrini değerlendirdi
(ANKARA) - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) raporunda, enflasyonun ana eğiliminin yavaşladığı vurgulanırken, gıda enflasyonuyla ilgili olarak, taze meyve ve sebze fiyatlarının tarihsel eğilimin altında seyrettiğine dikkat çekildi.
TCMB raporuna göre, ekim ayında tüketici fiyatları yüzde 2,55 oranında artarken, yıllık enflasyon yüzde 32,87 seviyesine geriledi. Raporda, gıda ile hizmet kalemlerindeki aylık fiyat artışlarının öne çıktığı ifade edildi. Ayrıca, zirai don ve kuraklık gibi arz yönlü unsurlar etkisiyle gıda fiyatlarındaki olumsuz seyrin yavaşladığı ancak devam ettiği kaydedildi.
Hizmet enflasyonu yatay seyretti
Rapor, hizmet grubunda aylık fiyat artışının yüzde 1,79 olduğunu belirtirken bu grubun yıllık enflasyonunun yüzde 44,44'e gerilediğini aktardı. Kira maliyetleri aylık olarak yüzde 3,74 artış gösterirken, yıllık enflasyonu yüzde 66,28'e düştü. Ulaştırma hizmetleri fiyatları yüzde 1,81 artarken, yıllık enflasyonu yüzde 41,33 seviyesine ulaştı. Lokanta ve otel fiyatları ise yüzde 1,34 oranında artış gösterdi, haberleşme hizmetlerinde ise artış yüzde 0,69 oldu.
Temel mal grubunda mevsimsel artış oldu
Temel mal grubu fiyatları, ekim ayında mevsimsel etkilerle yüzde 3,20 oranında yükseldi ve yıllık enflasyon 0,66 puan gerileyerek yüzde 19,23 seviyesine indi. Giyim ve ayakkabı grubunda yeni sezon geçişine bağlı olarak fiyatlar arttı. Ayrıca, dayanıklı tüketim mallarında ise aylık artış yüzde 0,91 ile önceki aya göre yavaşladı.
Enerji fiyatları yüzde 1,28 arttı
Rapor, enerji fiyatlarının ekim ayında yüzde 1,28 oranında artış gösterdiğini ve grup yıllık enflasyonunun yüzde 34,64 olarak kaydedildiğini belirtti. Verilere göre, şebeke suyu, tüp gaz ve katı yakıt fiyatlarındaki artışlar ön plana çıkarken, akaryakıt fiyatlarının ise görece yatay bir seyir izlediği ifade edildi.
Gıda enflasyonu yüzde 34,87 olarak gerçekleşti
Gıda ile alkolsüz içecek fiyatları ekim ayında yüzde 3,41 oranında artarken, yıllık enflasyon yüzde 34,87 olarak belirlendi. İşlenmemiş gıda alt grubunda yıllık enflasyon yüzde 34,66, işlenmiş gıda grubunda ise yüzde 34,71 oldu. Rapor, taze meyve ve sebze fiyatlarının tarihsel eğiliminin altında seyrettiğini vurguladı.
Üretici fiyatları yıllık yüzde 27'ye çıktı
Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), ekim ayında yüzde 1,63 artış gösterirken, yıllık Yİ-ÜFE enflasyonu 0,41 puan artarak yüzde 27'ye yükseldi. Enerji fiyatları üretici tarafında yüzde 0,65 düşüş gösterirken, dayanıklı mallarda altın fiyatlarındaki artışın etkisinin belirgin olduğu belirtildi.
Kaynak:ANKA