Prof. Dr. Selva Demiralp açıkladı: OVP'deki en büyük soru işareti...

Prof. Dr. Selva Demiralp açıkladı: OVP'deki en büyük soru işareti...
Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, dün açıklanan OVP'de enflasyon ve büyüme beklentileri arasındaki çelişkiyi kaleme aldı. Demiralp, yıl sonu için yüzde 65 olarak açıklanan enflasyonun tutarlı olduğunu...

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, dün açıklanan OVP'de enflasyon ve büyüme beklentileri arasındaki çelişkiyi kaleme aldı. Demiralp, yıl sonu için yüzde 65 olarak açıklanan enflasyonun tutarlı olduğunu ancak 2024'te yüzde 4'lük büyümeye rağmen enflasyonun yüzde 33'e düşeceğinin öngörülmesinin programdaki "en büyük soru işareti" olduğunu belirtti.

Demiralp ayrıca programa ilişkin olarak "Bu program detaylı bir yol haritasından ziyade bir niyet mektubu niteliğinde. O yüzden yapabildiğimiz değerlendirmeler, koyulan hedefler arasındaki içsel tutarlılıkları incelemekten ve buradan da programın hedeflerinin tutmasına yönelik ipuçları aramaktan çok öteye gidemiyor" dedi.

BBC Türkçe için kaleme aldığı yazıda Demiralp şu ifadeleri kullandı:

"2023 büyüme tahmini deprem etkisi ile yarım puan kadar azaltılarak yüzde 4,4’e çekilmiş.

2024’de ise yarım puan kadar daha düşüşle yüzde 4’e inecek büyümenin enflasyonu yüzde 33’lere kadar çekebileceği varsayılmış.

2025’e girerken ise büyüme tekrar 4,5’e yükselirken, enflasyonun yüzde 15’e gerileceği öngörülmüş.

Böylesine “yumuşak bir iniş” mümkün olabilir mi? Bir taraftan iç talebi baskılayıp enflasyonu iki senede 50 puan düşürmek, öbür taraftan yüzde 4-4.5 gibi oldukça yüksek sayılabilecek büyüme rakamları elde edebilmek için hane halkının tüketimindeki yavaşlamaya paralel olarak yatırımların ciddi şekilde artışa geçmesi gerekir. Ekonomiye inancın tam olduğu bir milli seferberlik senaryosu bu.

Bu şekilde, üretici zayıflayan bir iç taleple karşılaşacağı için fiyat artışlarını aşağı çekerken diğer taraftan üretim kapasitesini artıracak yatırımlar olacağından istihdam ve büyüme olumsuz etkilenmez. Nitekim OVP hedeflerinin alt kalemlerine baktığımızda özel tüketimdeki ciddi yavaşlamaya karşılık özel yatırımların güçlü kalışı benzer bir senaryonun öngörüldüğüne işaret ediyor."

Yazının tamamı için tıklayın