Moody's puanlamasının "kıymeti harbiyesi" var mı, yok mu?

Moody's puanlamasının "kıymeti harbiyesi" var mı, yok mu?
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s yeni ekonomi yönetiminin daha ortodoks, kural bazlı ve öngörülebilir politikaya geçmesinin kredi görünümü açısından olumlu olduğu değerlendirmesi yaptı. Hazine ve Maliye...

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s yeni ekonomi yönetiminin daha ortodoks, kural bazlı ve öngörülebilir politikaya geçmesinin kredi görünümü açısından olumlu olduğu değerlendirmesi yaptı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise bahse konu değerlendirmenin ardından Twitter'dan yaptığı açıklamada uluslararası normlara uygun politikalar da kararlılık vurgusu yaparak "Bunun kredi notumuza yansıyacağına inanıyoruz" dedi. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise 3 yıl önce yaptığı açıklamada Türkiye'nin kredi notunu düşüren Moody's'i hedef alarak "Ne yaparsanız yapın sizin bu puanlamalarınızın kıymeti harbiyesi yok" demişti.

Seçimlerin ardından ekonomide "rasyonel" çizgiye geçen Türkiye, yabancı kurum ve yatırımcıların da merceği altında. Moody's bugün yaptığı değerlendirmede Türkiye'nin kural bazlı ve öngörülebilir politikaya geçmesinin kredi görünümü açısından olumlu olduğu değerlendirmesi yaptı. Bununla birlikte uygulanan politikaların ekonomiyi kabul edilebilir seviyeden daha hızlı yavaşlatması durumunda yeni bir politika değişimi riski olduğu da vurgulandı.

Kararın ardından açıklama yapan Mehmet Şimşek "Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kural bazlı ve öngörülebilir politikaya geçmesinin ülke kredi görünümü ve notu açısından olumlu olduğu değerlendirmesi yaptı. Makro-finansal istikrarı sağlamak ve ülkemizin şoklara karşı dayanıklılığını artırmak için kurala dayalı, uluslararası normlara uygun politikaları uygulama konusunda kararlıyız. Bunun kredi notumuza yansıyacağına inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Erdoğan: Puanlamanızın kıymet-i harbiyesi yok

2020 senesinde Moody's, Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin beş basamak altı olan B2'ye indirmiş, görünümü negatifte tutmuştu. Erdoğan bu kararı hedef alarak yanıt olarak "Kalkmışlar bizim puanımızı düşürme yoluna gidiyorlar. Ne yaparsanız yapın sizin bu puanlamalarınızın kıymeti harbiyesi yok" diyerek "Türkiye şu an ekonomide pik yapıyor, dibe değil tavana" şeklinde açıklama yapmıştı.