Sarayın ekonomi planı: Mehmet Şimşek olmadı, kiminle anlaşıldı?

Sarayın ekonomi planı: Mehmet Şimşek olmadı, kiminle anlaşıldı?
AKP iktidarı seçimlerin kazanılması durumunda birçok alanda bir dönüşüme gitmeye hazırlanırken, ekonomideki kötü gidişatı toparlamak adına da kimi değişikliklere gitmeyi planlıyor.Daha önce yeniden ekonominin başına veya...

AKP iktidarı seçimlerin kazanılması durumunda birçok alanda bir dönüşüme gitmeye hazırlanırken, ekonomideki kötü gidişatı toparlamak adına da kimi değişikliklere gitmeyi planlıyor.

Daha önce yeniden ekonominin başına veya başka bir görev getirilmesi için ikna edilmeye çalışılan eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “siyasete dönmeyi düşünmüyorum” açıklamaları sonrasında ekonominin dümenine Cevdet Yılmaz’ın getirilmesi planlanıyor. 

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI İKİ AYRILACAK

Gazete Pencere'nin AKP’ye yakın kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Yılmaz ekonomide sorumluluk almaya ikna edildi.

Yılmaz’ın yakın çevresiyle de bu durumun paylaştığı öğrenilirken, seçimlerin kazanılması durumunda yeniden yapılanma kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın eskiden olduğu gibi iki bakanlığı ayrılması planlanıyor.

AKP kulislerinde de bu bakanlıklardan birine getirileceği dillendirilen Yılmaz, üç dönem kuralına da takıldığı için yeniden aday gösterilmedi. Kendisiyle birlikte 65 isim bu seçimlerde liste dışı kalırken, Yılmaz memleketi Bingöl’deki seçim kampanyasına da aktif destek sunuyor.

ŞİMŞEK REDDETMİŞTİ

Ekonomideki kötü gidişat karşısında seçimler öncesinde Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın ekonominin başına Mehmet Şimşek'i getirmeyi planladığı gündeme gelmişti. AKP’nin ilk yıllarındaki ekonomi ilkelerine ve serbest piyasa ekonomisi politikalarına dönüşü hayata geçirmek amacıyla istediği bu durum Şimşek’in kabul etmemesiyle gerçekleşmemişti. Bu konuda AKP Genel Merkezi’nde doğrudan Erdoğan ile görüşen Şimşek'in “aktif siyaseti düşünmüyorum” diyerek, bu teklifi reddettiği dile getirilmişti.

CEVDET YILMAZ'IN GEÇMİŞİ

Son yasama yılında Meclis Plan ve Bütçe Başkanlığı yapan Yılmaz, Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı'nda planlama uzman yardımcısı olarak bürokrasi de görev almaya başladı. Devlet Planlama Teşkilatı AB ile İlişkiler Genel Müdürlüğü görevini yürüttü. AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi İzleme ve Yönlendirme Komitesi Üyeliği, Ulusal Ajans, ATAUM ve Sümerhalı'da Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulundu. 23. Dönemde Bingöl Milletvekili seçilen Yılmaz, 60. Hükümette Devlet Bakanı, 61. Hükümette Kalkınma Bakanı olarak görev yaptı.