Türkiye, doğrudan yabancı yatırımlarda Endonezya'nın gerisinde

Türkiye, doğrudan yabancı yatırımlarda Endonezya'nın gerisinde
Ekonomist Uğur Gürses, ülkelerin doğrudan çektikleri yatırım oranlarını gösteren bir grafiği paylaşarak Türkiye'nin durumunu ortaya koydu.Yeni dönemde ekonomideki en önemli konuların başında yabancı yatırımcıyı Türkiye'ye...

Ekonomist Uğur Gürses, ülkelerin doğrudan çektikleri yatırım oranlarını gösteren bir grafiği paylaşarak Türkiye'nin durumunu ortaya koydu.

Yeni dönemde ekonomideki en önemli konuların başında yabancı yatırımcıyı Türkiye'ye çekmek geliyor. Bunun için Merkez Bankası Başkanlığı'na Hafize Gaye Erkan ve Hazine ve Maliye Bakanlığı'na da Mehmet Şimşek getirildi. Her iki isimde uluslararası piyasalarda tanınan söz sahibi iki isim.

Gürses'in paylaştığı grafikte Türkiye, Endonezya, Hindistan, Brazilya ve Meksika'nın 1990'dan 2020'ye kadar olan doğrudan yatırım oranları yer alıyor.

Grafiğe göre Türkiye doğrudan yabancı yatırımlarda bahse ülkelerin hepsinin altında yer alırken, Türkiye'ye en yakın ülke Endonezya. 2020 yılı itibariyle Türkiye'nin çektiği yabancı yatırım 25 milyon doların bile altında.

"Siyasi sopanın altındaki hukuk düzeni ile en altta kalmaya devam"

Gürses paylaştığı grafiğe şu notu düştü:

"Siyasi sopanın altındaki hukuk düzeni ile en altta kalmaya devam..."

Hukukun üstünlüğünde Türkiye'nin sırası 116

2022'de World Justice Project (Dünya Adalet Projesi)’in Hukukun Üstünlüğü Araştırması'nda Türkiye 140 ülke arasında 116’ıncı sırada yer aldı.

Hükümetlerin ellerindeki yetkiler, yolsuzluk, açıklık ve şeffaflık, temel haklar, düzen ve güvenlik, düzenleyici uygulamalar, hukuk mahkemeleri ve ceza adaleti başlıkları kullanılarak hesaplanan bu endekse göre hesaplanan endeks değeri 1’e ne kadar yakınsa hukukun üstünlüğü o derece yüksek olurken, 0’a ne kadar yakınsa hukukun üstünlüğü düşük olarak nitelendiriliyor. Ülkeler arası yapılan karşılaştırmada Türkiye'nin puanı ise 0.42 olarak açıklanmıştı.