Türkiye'nin kredi risk primi Kasım 2021'den beri en düşük seviyede

Türkiye'nin kredi risk primi Kasım 2021'den beri en düşük seviyede
Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) oranı 2021 Kasım ayından beri en düşük seviyeye geriledi. Seçim öncesi belirsizlikler ve ekonomide atılan rasyonel dışı politikaları etkisiyle 700 baz puanın üstüne çıkan CDS primi,...

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) oranı 2021 Kasım ayından beri en düşük seviyeye geriledi.

Seçim öncesi belirsizlikler ve ekonomide atılan rasyonel dışı politikaları etkisiyle 700 baz puanın üstüne çıkan CDS primi, bugün 400 baz puan seviyesinin altına gerileyerek 397 baz puan oldu.

Dün Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan yılın 3. enflasyon raporunu sundu. Sunumun önceki döneme göre daha rasyonel ve güvenilir açıklamalar eşiğinde duyurulması piyasalarda olumlu karşılandı. Dün gecede önceki dönemde görev yapan ve sık sık eleştirilerin odağında olan Merkez Bankası başkan yardımcıları Emrah Şener, Taha Çakmak ve Mustafa Duman görevden alındı. Yerlerine; Osman Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Hatice Karahan atandı. Bu atamalar da piyasada olumlu bir hava yarattı.

CDS Nedir?

CDS, bir ülke tarafından alınan kredinin geri ödenmeme riskini ifade eder. Söz konusu risk değeri, kredi talebinde bulunan ülkenin finansal güvenilirliğini anlatır. CDS’in yüksek olması, ülkeler için iflas ve finansal kriz riskinin dikkate alınması gereken bir seviyede olduğunu gösterir.