Yabancı ekonomistler, Türkiye'deki seçim sonuçlarını nasıl yorumladı?

Yabancı ekonomistler, Türkiye'deki seçim sonuçlarını nasıl yorumladı?
Türkiye'de 31 mart yerel seçimleri geride kalırken, gözler ekonomiye çevrilmiş durumda. Yabancı gözlemciler de gelişmelere ilişkin ilk yorumlarını yaptılar.Türkiye'de yerel seçimler büyük şehirlerde CHP'nin AKP'ye karşı açık...

Türkiye'de 31 mart yerel seçimleri geride kalırken, gözler ekonomiye çevrilmiş durumda. Yabancı gözlemciler de gelişmelere ilişkin ilk yorumlarını yaptılar.

Türkiye'de yerel seçimler büyük şehirlerde CHP'nin AKP'ye karşı açık bir üstünlüğü ile tamamlanırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomiye ilişkin mesajları mevcut programın devam edeceği sinyallerini içerdi.

Yabancı ekonomistlerin değerlendirmeleri de genel olarak enflasyonla mücadelenin öncelik olmaya devam etmesinin beklendiğine işaret ediyor.

Danışmanlık şirketi Teneo'nun eşbaşkanı Wolfango Piccoli de seçim sonuçlarının Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek liderliğindeki ekonomi yönetimi arasına mesafe koymasının pek olası gözükmediği değerlendirmesini yaptı. Ekonomi politikasında önemli bir değişiklik beklenmediğini belirten Piccoli, “Enflasyonu kontrol altına almak için kamu bütçesi disiplini ve yüksek faiz oranları gerektiğini düşünen Şimşek’in politika programının temel riski, Erdoğan’ın 2024’ün ikinci yarısında asgari ücret ve emekli maaşlarını artırmamakta zorlanacak olması” dedi.

Bank of Singapore Döviz Stratejisti Moh Siong Sim ise “Piyasalar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yerel seçimlerin ardından ortodoks para politikalarına dönüş yolunda kalıp kalmayacağını görmek isteyecek” yorumunu yaptı. Seçim öncesinde Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilen 500 baz puanlık faiz artışının cesaret verici olduğunu belirten Sim, “Para biriminin daha da istikrar kazanması için ihtiyaç olması halinde devamının gelip gelmeyeceğini görmemiz gerekecek” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’dan ‘ekonomi' mesajları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim sonuçlarının büyük ölçüde netleşmesinin ardından Ankara’da gerçekleştirdiği “balkon” konuşmasında ekonomi politikalarının devam edeceği sinyalini verdi. Erdoğan, “Ekonomide yol haritamız olan OVP ve 12. kalkınma planımızı bugüne kadar kararlılıkla uyguladık. Enflasyon başta olmak üzere uyguladığımız ekonomi programımızın olumlu sonuçlarını yılın ikinci yarısında görmeye başlayacağız” dedi. Erdoğan seçimlerin geride kalmasını “büyük bir kazanç” olarak yorumlarken “Türkiye’nin önünde hazine değerinde 4 yıldan fazla süre vardır. Bunu hep birlikte çok iyi değerlendirmemiz önemlidir” dedi. “Hiçbir surette milletimizin kararına hürmetsizlik etmeyeceğiz” diyen Erdoğan, “Milletle inatlaşmaktan, milli iradeye rağmen hareket etmekten, milletin takdirini sorgulamaktan, bugüne kadar olduğu gibi, yine uzak duracağız. Milletin sandıkta verdiği mesajları en isabetli, en objektif bir şekilde akıl ve vicdan terazimizde tartarak, gerekli adımları mutlaka atacağız. Bunun için önümüzde yaklaşık 4-5 yıllık bir süre var. Bu süre zarfında yanlışlarımızı düzelteceğiz. Eksiklerimizi muhakkak tamamlayacağız. Doğrularımızın sayısını artıracağız. Bir sonraki seçimlere kadar olan dönemi, her açıdan kendimizi yenilediğimiz, hatalarımızı telafi ettiğimiz kapsamlı bir muhasebe zeminine dönüştüreceğiz” diye konuştu.