Ekrem İmamoğlu, 'Yeşil İstanbul' için 10 projesini açıkladı

Ekrem İmamoğlu, 'Yeşil İstanbul' için 10 projesini açıkladı
Yerel seçimler için geri sayım sürerken İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 'Yeşil İstanbul' için önümüzdeki dönemde hayata geçirmeyi planladıkları 10 projesini açıkladı.İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yerel seçime sayılı günler...
Yerel seçimler için geri sayım sürerken İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 'Yeşil İstanbul' için önümüzdeki dönemde hayata geçirmeyi planladıkları 10 projesini açıkladı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yerel seçime sayılı günler kala çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Daha önceki konuşmalarında İstanbul’u aktif yeşil alanlarıyla yaşanabilir bir kente çevirmeyi amaçladıklarını belirten İmamoğlu, 'Yeşil İstanbul' için önümüzdeki dönemde hayata geçirmeyi planladıkları 10 projeyi açıkladı.

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda 'Yeşil İstanbul için Tam Yol İleri!' diyen İmamoğlu'nun projeleri arasında yeni yaşam vadileri ve kent ormanları, tabiat parkları, meydanlar, doğal çocuk oyun alanları, atık enerji ve arıtma tesisleri yer alıyor.

Ekremimamoglu.com sitesinde paylaşılan projelerin tanıtım açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

24 Yeni Meydan

"2019’dan bu yana düzenlediğimiz meydan sayısını 46’ya çıkaracak, yeşil alanları ve kentsel dokusuyla İstanbullulara keyifli buluşma noktaları kazandıracağız.

Önümüzdeki dönemde projeleri hazır olan 24 kent meydanını tamamlayarak İstanbul’a toplamda 46 meydan kazandırmış olacağız. Meydanların tek merkezden kontrolü ve bakımının bütüncül bir şekilde sağlanması için Meydan Alan Yönetim Sistemi’ni hayata geçireceğiz ve İstanbul'un tüm meydanlarını turizm destinasyonuna dahil edeceğiz."

600 Yeni Oyun Parkı

600 yeni oyun parkı yapacak, çocuklar için güvenli oyun alanları ortaya çıkaracağız.

"İstanbul çocuklarımızın güvende ve sağlıkla büyüyeceği bir kent oluyor. 2024-2029 döneminde İstanbul Oyun Master Planı kapsamında 300 yeni oyun alanı kuracak, 300 oyun alanını da doğal malzemelerle dönüştüreceğiz.

İstanbul’da hiç çocuk oyun alanı olmayan mahalle bırakmayacağız. 2019-2023 döneminde başlattığımız oyun evleri, oyun sokakları ve seyyar oyun alanlarını 39 ilçenin hepsine ulaştırarak her İstanbullunun bu alanlardan yararlanmasını sağlayacağız.

Seyyar Oyun Alanları ile 2029 yılına kadar toplam 500.000 çocuğa ve kentliye ulaşacağız."

6 Yeni Kent Ormanı

"2019’dan bu yana İstanbullularla buluşturduğumuz kent ormanlarına yeni 6 tanesini ekleyerek İstanbul’daki kent ormanı sayısını 11’e çıkaracağız.

İstanbul'a 5 kent ormanı kazandırdık. Çatalca, Ümraniye, Sancaktepe, Maltepe, Eyüpsultan ve Avcılar ilçelerinde toplamda 5 milyon 450 bin m²’lik 6 yeni kent ormanını da İstanbulların hizmetine açacağız. Böylece 11 kent ormanımızla İstanbullular keyifle ve güvenle vakit geçirebilecekleri doğal yeşil alanlara kavuşacak."

35 Yaşam Vadisi

"İstanbul’a 14 yeni yaşam vadisi daha kazandırarak yaşam vadisi sayısını 35’e çıkaracak; İstanbul’un yeşilini artıracağız.

15 yaşam vadisi hedefimizi aşarak yaşam vadisi sayımızı 21'e çıkardık. 16 vadide çeşitli etapları İstanbullularla buluşturduk. Yeni dönemde hayata geçireceğimiz 14'ü yeni toplamda 35 yaşam vadisini İstanbulluların hizmetine sunacağız. Böylelikle İstanbul’a 10 milyon m²’yi aşan yeni yeşil alan kazandıracağız."

İklim Değişikliği ile Etkin Mücadele

İstanbul Yeşil Şehir Eylem Planı’nı hayata geçirerek karbon nötr hedefimize erişmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

İstanbul’un 2030 yılında “karbon nötr” ve “dirençli şehir” olması için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Belediyemiz arasında protokol ile imzalanan “İstanbul Yeşil Şehir Eylem Planı”nı hayata geçireceğiz. Kentsel dönüşüm ve deprem riski kapsamında yenilenen binaların iklim dostu olması amacıyla Yeşil ve Karbon Nötr Binaya Geçiş Kılavuzu’nu hazırlayacağız.

Yeni Enerji Üretim Tesisleri

"İstanbul’un enerji ihtiyacının 600 megawatt’ını  geri dönüşüm ve temiz enerjiden karşılayacağız.

Atık yakma ve enerji üretim tesislerimizden 170 MW, çöp gazından enerji üretim tesislerimizden 120 MW, biyometanizasyon tesislerimizden 35 MW, güneş enerji sistemlerimizden 165 MW, rüzgar enerji santrali ile 110 MW olmak üzere toplamda 600 MW* enerjiyi temiz kaynaklardan ve geri dönüşümden sağlayacağız.

*1 Yatağan Termik Santrali veya 2 Aliağa Termik Santrali kurulu gücüne eşdeğer."

6 Yeni Biyolojik Arıtma Merkezi

Mevcut tesislerimize ek olarak hayata geçireceğimiz 6 yeni biyolojik arıtma tesisiyle İstanbul’un denizlerini “yüzülebilir” yapacağız.

Mevcut tesislerimiz ve 6 yeni biyolojik ve ileri biyolojik atık su arıtma tesisimiz ile denize deşarj edilen arıtılmış suyun oranını %80’e çıkarıp, İstanbul’un tüm sahillerinde Sağlık Bakanlığı kriterlerine uygun yüzme suyu şartlarını sağlayacağız. 100 km atık su hattı ve 13 km arıtılmış atık su tüneli yaparak Melen içme suyunu atık sudan koruyacağız.

7.7 Milyon M² Tabiat Parkı

Milyonlarca metrekarelik tabiat parkı projelerini hayata geçirecek, doğal yaşamı koruyarak İstanbul’a kazandıracağız.

Beton kanal tehdidi altında olan yaklaşık 350 milyon m² büyüklüğündeki Küçükçekmece Lagünü Havzası ve Yakın Çevresi fikir projelerinin uygulama projelerini tamamlayarak yeniden eski günlerindeki sağlıklı ortamına kavuşturacağız.

7.700.000 m² Çiftalan-Kısırkaya Tabiat Parkı, 525.000 m² Arnavutköy Karaburun Sahili Ekolojik Düzenleme Projesi ve 500.000 kişiye doğa farkındalığı etkinlik ve eğitimleri ile doğa dostu İstanbul için çalışmalarımıza devam edeceğiz.

8 Tarihi Koruda ve 4 Yeşil Alanda Restorasyon

"Tarihi koruları restore edecek, tarihi dokusunu bozmadan İstanbul’a geri kazandıracağız.

Emirgan, Yıldız, Üsküdar Fethi Paşa, Büyük Çamlıca, Beykoz, Harem, Validebağ, Hidiv İsmail Paşa Koruları’nı restore edeceğiz. Ali Paşa Su Kemeri, Kadıköy Kuşdili Çayırı, Yedikule Bostanları ve Sanatkarlar Parkı gibi tarihi yeşil alanları özgün hâline uygun bir biçimde İstanbullularla buluşturacağız."

27 Milyon M² Yeni Yeşil Alan

"İstanbul’un içme suyu havzalarını koruyor, havzaların çevresini doğal yaşam parklarına dönüştüreceğiz.

Doğal Yaşam Parkları projesi ile İstanbul’un içme suyu havzalarını İstanbullularla birlikte koruyoruz. Yeni dönemde 12 milyon m² Büyükçekmece, 6 milyon m² Terkos ve 9 milyon m² Ömerli Doğal Yaşam Parkı Projesi ile toplam 27 milyon m² yeni yeşil alanı İstanbul’a kazandıracağız."

[video width="640" height="360" mp4="https://www.gazetepencere.com/wp-content/uploads/2024/03/ssstwitter.com_1710513113330.mp4"][/video]