Erdoğan emekliye zam isteyenlere sert çıkıştı: Peki bu sözler kime? Bahçeli ne demişti?

Erdoğan emekliye zam isteyenlere sert çıkıştı: Peki bu sözler kime? Bahçeli ne demişti?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilere ilişkin zam taleplerine ‘sırtında yumurta küfesi taşmayanlar istedikleri gibi atıp tutabilirler’ diyerek tepki verdi. Ancak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de emekliye zam isteyenler arasındaydıGazete...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilere ilişkin zam taleplerine ‘sırtında yumurta küfesi taşmayanlar istedikleri gibi atıp tutabilirler’ diyerek tepki verdi. Ancak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de emekliye zam isteyenler arasındaydı

Gazete Pencere Haber Merkezi

Yerel seçimlere bir ay gibi kısa bir süre kalmışken iktidarı seçmen nezdinde en çok zorlayan konu ise emeklilere yapılan zam oranları oldu.

Emeklilikler sene başında belirlenen ücretten memnun kalmazken en düşük emekli maaşının 10 bin lirada kalması sahada seçmenle ile yüz yüze gelen AKP’li adayları zorluyor.

Emeklilere yapılan zammın Mehmet Şimşek liderliğindeki ekonomi yönetiminin aldığı karar ile beklenilenin altında kaldığı ise artık sır değil.

Şimşek ve ekibinin geçmiş dönemde ekonomi yönetiminde atılan yanlış adımlara karşı uyguladığı sıkı para politikası ile düşük enflasyon hedefi, emekli ve asgari ücretliye negatif yansıdı.

Asgari ücretin bile çok altında kalan emekli maaşlarının neticesinde emekliler yüksek enflasyon altında ezildi.

Böylelikle emeklilerin bu itirazları Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bile görmezden gelemeyeceği bir konu haline geldi.

Cumhurbaşkanı bunun üstünde bugün Kütahya’da düzenlediği aday tanıtım mitinginde emeklilere yapılan zamları gündeme aldı.

İtiraf geldi: Emekli maaşları yetersiz

Hayat pahalılığıyla mücadele ettiklerini ifade eden Erdoğan, pahalılığın en çok emeklileri etkilediğini ve 10 bin TL emekli maaşlarının yetersiz olduğunu itiraf etti.

Erdoğan, buna karşılık emekli maaşlarına zam talep edenleri ise “Siz oturdukları yerden atıp tutanlara bakmayın. Onlar sadece istismar ve bozgunculuk peşinde koşuyor” İfadeleri ile hedef aldı

Erdoğan emeklilere verilen maaşların maliyetini gündeme aldığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Birileri çıkıyor emekli maaşlarına 7 bin lira 10 bin lira seyyanen ekleyelim diyerek kendi akıllarınca emeklilerimizi tahrik ediyor. Bakınız bizim ülkemizde halihazırda 16 milyon emeklimiz var. Emekli maaşlarına 7 bin lira eklemek demek, bütçeden yaklaşık 1,4 trilyon liralık 10 bin lira eklemek demek 1,9 trilyon liralık bir kaynağı buraya aktarmak demektir. Dikkat ediniz mevcut maaşların tutarından söz etmiyorum. Sadece 10 bin lira olarak ifade edilen ek artışın maliyetini anlatıyorum. Yani 2024 yılı boyunca ülkemizde tek çivi çakmasak, tüm yatırım bütçesini buraya aktarsak bile bu gideri karşılamaya yetmiyor.”

‘Sırtında yumurta küfesi taşımayanlar’

Erdoğan konuşmasının devamında iktidarda olmalarının üstüne basarak “sırtında yumurta küfesi taşımayanlar tabii ki istedikleri gibi atıp tutabilirler. Sorumluluk makamında olmayan her aklına eseni söyleyebilirler ama bizim için böyle bir durum asla söz konusu değil” dedi

Peki bu sözler kime?

Erdoğan’ın emekliye seyyanen zam isteyenlere karşı söylediği bu sözler ilk bakışta muhalefete yönelik gibi algılansa da zam isteyenler arasında Erdoğan’ın Cumhur İttifakı’ndaki ortağı MHP de var.

2023 yılının temmuz ayında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında yaptığı bir konuşmasında emeklilerin düşük ücretler aldığını belirleyerek “Emeklilerimize yapılan yüzde 25’lik maaş artışı, gördüğümüz kadarıyla makul ve yeterli bulunmamıştır. 8 bin 77 liralık seyyanen artışın kök ücrete aynısıyla emekli maaşlarına yansıtılması beklentimiz ve talebimizdir.” İfadelerini kullanmıştı.

Bahçeli’nin bu talebinin de Hazine ve Maliye Bakanı  Mehmet Şimşek’e takıldığı ifade edilmişti.