Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Fakirliğimizi "rekor" bile gizleyemiyor

Türkiye’de ilk 5 ayda otomobil satışları tarihi rekorlara imza atmış gibi görünse de satışların nüfusa olan oranı asıl gerçeği ortaya koyuyor. İlk 5 ayda her 1000 kişiden sadece 4’ü yeni bir otomobil alırken, bu sonuçlarla Avrupa’da sondan 3. sıradayız. Yani bazı vatandaşların parasını koruma içgüdüsü ile araç almaya yönelmesi bile durumu kurtarmaya yetmiyor.

FAHİŞ fiyatlara, yüksek vergilere, kredi yokluğuna rağmen Türkiye’de ilk 5 ayda otomobil satışları %58,8 artarak 340 bin 37 adede ulaştı. İlk 5 ayın 10 yıllık ortalaması 214 bin 317 adetken, ortalamanın %58,7 üstünde oluşan tarihi bir sonuçtan bahsediyoruz. Haziran ayında da pazarın 9 günlük bayram tatiline rağmen aynı mart, nisan, mayıs gibi yine tarihi satışa ulaşacağı kesin. 

İşin gerçeği öyle değil

Ama bakmayın siz rekor satışlara! İşin gerçeği pek de öyle değil. Bugün Türkiye’de otomobiller ticaret ve yatırım aracına döndüğünden alanların hiç birisi ihtiyaç amaçlı almıyor. Alan ya daha fazla para kazanmak ya da elindeki parasının enflasyon karşısında erimemesini istiyor. Gerçekten ihtiyaç sahipleri, maaşla çalışanlar sıfır otomobil alabiliyor mu, tabi ki hayır. Düşünsenize nakit paranız yoksa, bu fiyatlara hem de ortada kredi yokken nasıl otomobil alabilirsiniz.

32 ülke arasında otuzuncu

Zaten asıl gerçekler nüfusa oranla otomobil satışında ortaya çıkıyor. EBS Danışmanlık’ın hazırladığı tabloya göre 85 milyonu aşan nüfusa sahip Türkiye’de ilk 5 ayda her 1000 kişiden sadece 4’ünün yeni bir otomobil aldığını ortaya koyuyor. Yani ilk 5 ayda satışlarda tarihi rekorlar kırmış gibi görünsek bile bu oranla Avrupa’da 32 ülke arasında ancak 30.sırada yer alıyoruz. Yani kırılan rekorlarla bile ancak sondan 3. sıradayız.

İlk 5 ayda Avrupa ortalaması 9,2 adet

İLK 5 ay sonunda Avrupa ortalamasına baktığımızda 1000 kişiye satılan otomobil sayısı 9.2 adet olurken, Lüksemburg 34,7 adetle zirvede yer aldı. Türkiye ile aynı nüfusa sahip Almanya’da 1000 kişide satılan otomobil sayısı 13,4 adet olurken, İzlanda’da 21,1, Belçika’da ise 18,5 adet. Türkiye’den daha kötü durumda yani son sırada 1,9 adetle Bulgaristan, 31.sırada ise 3,1 adetle Romanya yer alıyor. Ama Bulgaristan ve Romanya’da otomobil satışlarının büyük kısmı Avrupa’dan ithal edilen 2.el araçlardan oluşuyor.

Avrupa’da satışlarda 6 nüfusa oranda 30. sıra

TÜRKİYE ilk 5 ayda 340 bin 37 adet otomobil satışıyla 32 ülke arasında Avrupa’da İspanya’nın ardından 6.sırada yer alırken, nüfusa oranla satışlarda ise 30. sırada yer aldı. Yani Avrupa ile karşılaştırdığımızda alım gücümüz ne yazık ki yaya kalıyor. Ekonomide her geçen gün artan belirsizlik, kurlarda yaşanan artış ve her geçen gün düşen alım gücünün etkisi ile vatandaşın parasını koruma içgüdüsü ile araç almaya yönelmesi bile durumu kurtarmaya yetmiyor.

2. el otomobillerin %60’ı 10 yaş üstü

TÜRKİYE’de düşen alım gücünün etkisi 2.el otomobil satışlarında da kendini gösteriyor. Türkiye’de ilk 5 ayda 340 bin sıfır otomobil satılırken, aynı dönemde satılan 2.el otomobil sayısı ise 3 milyon 335 bin adedi aştı. Böylece satılan her 11 otomobilin 1 adedi sıfır olurken, 10 adedi ise 2.el oldu. Alım gücü ise satılan 2.ellerin yaşlarında kendini gösteriyor. Satılan 2.el otomobillerin %60’ı 10 yaş üzerinden oluşurken, %30’u ise 20 yaş üzerinden oluştu. Yani insanların parası ancak 10 ve 20 yaş üstü araçlara yetebildi. 

Ön siparişe açıldı teslimatlar eylülde

TÜRKİYE’deki elektrikli model atağına Mokka Elektrik ve Corsa Elektrik ile başlayan Opel, yeni Opel Astra Elektrik ile seçenek sayısını üçe çıkartarak devam ediyor. Haziran 2023 itibarıyla online rezervasyon sistemi üzerinden 75 bin TL’lik kaporayla ön siparişleri alınmaya başlanan model, eylül ayında Türkiye yollarına çıkmaya hazırlanıyor. Yeni Opel Astra Elektrik’in elektrik motoru 115 kW/156 HP güç ve 270 Nm tork sağlıyor. Eko, Normal ve Spor olmak üzere üç farklı sürüş seçeneği sunulan elektrikli Astra’nın maksimum hızı 170 km/s ile sınırlandırılarak verimliliğe odaklanılıyor. ,

İlk yerli şarj edilen hibrit otomobil!

JAPON Toyota’nın Sakarya fabrikasında ürettiği SUV modeli C-HR’ın ikinci nesli 317 milyon Euro’luk yatırımla yine aynı fabrikada üretilmeye başlanıyor. Özel olarak Avrupa için tasarlanan, Avrupa’da geliştirilen ve Türkiye’de üretilen yeni Toyota C-HR, son çeyrekte ülkemizde satışa sunulacak. Hamburg’da gerçekleşen global tanıtımla birlikte vitrine çıkan yeni C-HR’den Sakarya’da yılda 150 bin adet üretilecek. Yeni nesil hibrit ve şarj edilebilir hibrit (PHEV) versiyonlardan oluşan yeni C-HR, aynı zamanda Türkiye’de üretilen ilk PHEV model olacak. Böylece Sakarya fabrikası, Toyota’nın Avrupa’da şarj edilebilir hibrit otomobil üreten ilk fabrikası olacak. Yeni C-HR Türkiye’de öncelikle tam hibrit modeli ile satışa sunulacak. 2024’te ise ilk plug-in hibrit versiyonu satışa sunulacak. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi