"Fenerbahçe, Galatasaray'ı küme düşmekten kurtarmıştı!" Yıllar sonra gelen itiraf gündem oldu

"Fenerbahçe, Galatasaray'ı küme düşmekten kurtarmıştı!" Yıllar sonra gelen itiraf gündem oldu
Fenerbahçe’nin ligden çekilip çekilmeyeceği konusu tartışmalara yol açmaya devam ederken, Galatasaray'ın 2022 yılının son Divan Kurulu toplantısında yapılan bir konuşma yeniden gündem oldu. Kurulda söz alan divan kurulu üyelerinden...
Fenerbahçe’nin ligden çekilip çekilmeyeceği konusu tartışmalara yol açmaya devam ederken, Galatasaray'ın 2022 yılının son Divan Kurulu toplantısında yapılan bir konuşma yeniden gündem oldu. Kurulda söz alan divan kurulu üyelerinden Sami Çölgeçen, sarı kırmızılıların efsane futbolcularından Mehmet Oğuz'un cenazesine yönetimden kimsenin katılmamasını eleştirirken ilginç açıklamalar yapmıştı. Galatasaray’ın efsanelerinden biri olan ancak jübilesi konusunda yönetimle yaşadığı anlaşmazlık sonrası Fenerbahçe’ye gidip bir sene oynadıktan sonra Fenerbahçe’de jübile yağan Büyük Mehmet (Mehmet Oğzu) için Sami Çölgeçen şunları söylemişti:

"Büyük Mehmet büyük bir futbolcuydu. Nasıl büyük bir futbolcuydu? Sergen'in (Yalçın), Arda Turan'ın iyi taraflarını harmanlarsanız, işte Büyük Mehmet oydu. Onun ötesinde adam gibi adamdı. Zaten öyle olmasa, Galatasaray'ın kaptanı da olamazdı.

“O zamanlar futbolcular çok büyük paralar kazanmazdı. Parayla, pulla hiç alakası yoktu. Büyük Mehmet, galibiyet primlerini, az parası olan takım arkadaşlarına dağıtırdı. Böyle de bir adamdı.

"Galatasaray, Brian Birch ile biraber 3 defa arka arkaya şampiyon oldu. O şampiyonluklarda Büyük Mehmet bizim kaptanımızdı. Kadırga'dan gelip Galatasaray'a kaptan olmak kolay değildir. Adam gibi adam olduğu için bu kaptanlığa layık görüldü.

"Büyük Mehmet'i gençler tabii bilmiyorlar, tanıyamıyorlar. Bütün, kafalarındaki 'Ah!, Büyük Mehmet Galatasaray'dan Fenerbahçe'ye gitti'. Böyle bir imaj var herkesin kafasında. Evet, Galatasaray'dan Fenerbahçe'ye gitti. Nasıl gitti? Onu da anlatayım: Büyük Mehmet'e denildi ki 'Sen artık futbol oynayamıyorsun, Galatasaray'da oynayamazsın, sen kadroda yoksun.' Büyük Mehmet şaşırdı, 'Bir sene daha oynayayım' dedi. 'Olmaz' denildi. Jübile yapmak istedi, doğru düzgün bir tarih bulunamadı, verilemedi. Bunun üzerine arkadaşı Cemil (Turan) geldi dedi ki 'Mehmet sende iş var gel bir sene de bizde oyna'. Ve Büyük Mehmet, muhtemelen üzülerek Fenerbahçe'ye gitti 1 sene oynadı.

“Fenerbahçe'de oynadığı sene Fenerbahçe ligi ikinci bitirdi, Galatasaray küme düşmeden zor kurtuldu. O derece zor kurtuldu. Galatasaray'ın o tarihlerde deli gibi puana ihtiyacı vardı. Geldi Galatasaray-Fenerbahçe maçı çattı. Galatasaray'ın dediğim gibi deli gibi puana ihtiyacı vardı düşme hattının hemen üstündeydi. Fenerbahçe'nin kampında Büyük Mehmet, amiyane tabiriyle papaz futbolcuların odalarına girdi ve onlara dedi ki 'Yarın Galatasaray'ı yenmeyeceğiz. Çünkü Galatasaray küme düşme tehlikesinde, bizden alacağı puana ihtiyacı var' dedi. İçimizde o maça gitmiş olanlar hatırlarlar; tatsız, tutsuz, berbat bir maç 0-0 bitti ve Galatasaray, kümede kalması için gerekli o puanı aldı. Onun için, 'Galatasaray'dan Fenerbahçe'ye gitti' gibi şeyler hikâye!

"Nasıl ki Beşiktaş'ın sembolü Şükrü Gülesin'in Galatasaray'da oynamış olması onun Beşiktaşlılığına halel getirmediyse, nasıl Beşiktaşlı Baba Recep'in Galatasaray'da oynaması onun Beşiktaşlılığına hale getirmediyse, nasıl Fenerbahçe'nin kaptanı stoper Naci Erdem'in Galatasaray'da oynaması onun Fenerbahçeliliğine halel gelmediyse, nasıl Sergen Yalçın her yerde oynamasına rağmen, hâlâ Sergen Yalçın Beşiktaşlı, Büyük Mehmet'in 1 sene Fenerbahçe'de oynaması da onu Fenerbahçeli yapmadı. O hep Galatasaraylı kaldı.

“Büyük Mehmet'in cenaze törenine Fenerbahçeli, Beşiktaşlı arkadaşları katıldı fakat Galatasaray Yönetim Kurulu'ndan bir tek kişi bile yoktu. Bazen cenazelerde olmayanlar olanlardan daha fazla göze batar. Galatasaray yönetimi de maalesef bu şekilde çok göze battı. O gün o Fatih camisinin avlusunda Büyük Mehmet'in bu derece vefasız ve duygusuz bir şekilde uğurlanması benim içimi acıttı.”

Galatasaray ve Beşiktaş düşme korkusu yaşadı

1979-80 sezonunu Trabzonspor, 39 puanla şampiyon bitirdi. Fenerbahçe 35 puanla ikinci oldu. Galatasaray ile Beşiktaş ise zor bir sezon geçirdi ve her ikisi de küme düşme tehlikesi yaşadı. Galatasaray, ligi 29 puanla 10., Beşiktaş da aynı puanla 12. sırada bitirdi. İki takım, galibiyete 2, beraberliğe de 1 puanın verildiği 16 takımlı ligde ligden düşen Kayseri'nin 4 puan üstünde sezonu tamamladı.