Genel seçimler sonrası üç parti oy oranlarını iki kat artırdı

Genel seçimler sonrası üç parti oy oranlarını iki kat artırdı
Kamuoyu araştırmacısı İbrahim Uslu, Türkiye İşçi Partisi, Zafer Partisi, Yeniden Refah Partisi’nin oylarının 14-28 Mayıs 2023 seçimlerinde aldıkları oylara kıyasla iki kat artırdıklarını söyledi.Kamuoyu araştırmacısı...
Kamuoyu araştırmacısı İbrahim Uslu, Türkiye İşçi Partisi, Zafer Partisi, Yeniden Refah Partisi’nin oylarının 14-28 Mayıs 2023 seçimlerinde aldıkları oylara kıyasla iki kat artırdıklarını söyledi.

Kamuoyu araştırmacısı İbrahim Uslu, 31 Mart yerel seçimleri öncesi, oy oranlarında yüksek değişiklik görülen partileri sıraladı. Uslu, Türkiye İşçi Partisi (TİP), Zafer Partisi ve Yeniden Refah Partisi'nin mevcut oy oranlarını, 14-28 Mayıs 2023 seçimlerinde aldıkları oylara kıyasla iki kat artırdıklarını söyledi.

14 Mayıs'taki milletvekili seçimlerinde Yeniden Refah yüzde 2,85; Zafer Partisi yüzde 2,3; TİP ise yüzde 1,7 oy almıştı.

Sözcü TV'den İpek Özbey'e konuşan Uslu, AKP'nin oylarının genel seçimdeki seviyesinin birkaç puan altında olduğunu ve yüzde 32-34 arasında seyrettiğini söyledi.

Uslu, kurultay öncesi ve sonrasında büyük dalgalanma yaşayan CHP’nin yüzde 25-26 aralığına oturduğunu, İYİ Parti’nin ise seçimdeki oy oranının altına düştüğünü ve yüzde 6-7 civarında oy aldığını ifade etti.

Uslu, İYİ Parti'nin yerel seçim oyunun ise Türkiye genelinde yüzde 4-5 aralığında göründüğünü dile getirdi. İbrahim Uslu'ya göre MHP ve DEM Parti'nin oyları ise genel seçimlerde aldıkları oya oldukça yakın.

'MHP’nin oy oranı oldukça stabil'

İbrahim Uslu’nun analizi şöyle:

“Genel seçimden bu yana en önemli oy hareketlilikleri daha çok oy oranı düşük partilerde yaşanıyor. Genel olarak değerlendirdiğimizde AKP’nin oyları genel seçimdeki seviyesinin birkaç puan altında görünüyor. Genel seçimden sonra hep 32-34 bandında hareket etti.

MHP’nin oy oranı oldukça stabil, hep 10-11 aralığında gözlemliyoruz. CHP’nin oylarında kurultay öncesi ve sonrasında büyük dalgalanmalar yaşandı ama sonra yüzde 25-26 aralığına oturdu. DEM Parti de oy oranı pek değişmeyen partiler arasında.

'Yerel seçim oyu 4-5 aralığında görünüyor'

İYİ Parti son genel seçimdeki oy oranının altına düştü, genellikle 6-7 puan bandında tespit ediliyor. Ama yerel seçim oyları genel seçimde verilen desteğin de altında kalacak gibi duruyor. Yerel seçim oyu ülke genelinde 4-5 aralığında görünüyor.

Başta da belirttiğim gibi esas hareketlilikler 2023’ün de flaş partileri olan Yeniden Refah, TİP ve Zafer partisinde yaşanıyor. Seçimden bu yana bu üç parti de oylarını neredeyse ikiye katladı.