Bodrum Belediye Başkanı Aras: Akbelen'e ulaşmamızı engellemek için tekrar tekrar kimlik kontrolü yapıyorlar

Bodrum Belediye Başkanı Aras: Akbelen'e ulaşmamızı engellemek için tekrar tekrar kimlik kontrolü yapıyorlar
Muğla’daki Akbelen Ormanı’nda ağaçların kesilmesine karşı çıkan köylülere destek vermek için beraberindeki heyetle birlikte Akbelen’e doğru yola çıkan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, ilçenin çıkışında yapılan...

Muğla’daki Akbelen Ormanı’nda ağaçların kesilmesine karşı çıkan köylülere destek vermek için beraberindeki heyetle birlikte Akbelen’e doğru yola çıkan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, ilçenin çıkışında yapılan kimlik kontrollerine tepki gösterdi. Aras, “Bizim amacımız, Akbelen Ormanı’nı korumak için oradaki direnen köylülere destek vermek. Mahkeme kararı mı var? Sadece valilikten gelen bir emirle arkadaşlarımız bizleri durdular; tekrar tekrar, defalarca kimlik kontrolü yapıyorlar. Bu ne demek? ‘Biz, sizi oraya göndermeyeceğiz. Sizin hem seyahat özgürlüğünüzü kısıtlayacağız hem de özgürce gösteri yapma, yürüyüş yapma hakkınızı da kullandırmayacağız.’ Bunun sebebi ne? ‘Biz, o ormanı keseceğiz’ diyorlar açıkçası” dedi.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz ve Bodrum'daki bir grup vatandaş, bugün ağaç kesiminin sürdüğü Akbelen Ormanı’na gitmek için yola çıktı. Önce polis, ardından da jandarma tarafından durdurularak kimlik kontrolü yapılan heyet, kontrollerin bitmesini beklerken çevre temizliği yaptı.

Ahmet Aras, kontrol noktasında yaptığı açıklamada, Bodrum’un çıkışında bu uygulamanın bir ilk olduğuna dikkat çekti. Uygulamanın sebebinin Akbelen’e gitmelerini engellemek olduğunu söyleyen Aras, şöyle konuştu:  

“Valilikten gelen bir emirle arkadaşlarımız bizleri durdular”

“Seyahat özgürlüğümüz kısıtlanıyor şu anda. Bizim nereye gideceğimiz, niyetimiz mi okunuyor acaba? Bizim amacımız, Akbelen Ormanı’nı korumak için orada direnen köylülere destek vermek. Ne sebeple ne olursa olsun seyahat özgürlüğü kısıtlanamaz. Suçumuz mu var? Mahkeme kararı mı var? Bir arama kararı mı var? Bunlar bize ibraz edilmiyor şu anda. Sadece valilikten gelen bir emirle arkadaşlarımız bizleri durdular; tekrar tekrar, defalarca kimlik kontrolü yapıyorlar. Bu ne demek? ‘Biz, sizi oraya göndermeyeceğiz. Sizin hem seyahat özgürlüğünüzü kısıtlayacağız hem de özgürce gösteri yapma, yürüyüş yapma hakkınızı da kullandırmayacağız.’ Bunun sebebi ne? ‘Biz, o ormanı keseceğiz’ diyorlar açıkçası.

‘Siz ne yaparsanız yapın, ne kadar bağırırsanız bağırın, ne kadar direnirseniz direnin biz o ormanı keseceğiz’ diyorlar. Bakınız, bu kadar ormanlar yanarken, su problemleri artık hayatımızın en önemli problemi haline gelmişken, doğa katledilirken bir taraftan da ormanlar katlediliyor ve bizden de oraya gitmememiz isteniyor. ‘Gitmeyin’ diyorlar. ‘Sizi engelleyeceğiz’ diyorlar. Bunun açıklaması yok şu anda. İnanın bir Suriye sınırından, İran sınırından bir Afgan rahatça geçip Türkiye’nin her tarafında rahatça gezerken, giderken, sokakta yatarken, plajda yatarken, istediği yerde dolaşırken, ev kiralarken hiç kimseye sorma; dilenciler arabalarla, otobüslerle Bodrum’dan içeri girerken onları içeri al, ‘bizim yetkimiz yok’ de; ama gel, burada ormanı korumaya giden, yasal hakkını korumaya çalışan, seyahat özgürlüğünü kullanmaya çalışan bu kadar insana zulmet.” (ANKA)