Çatışmaların şiddetlendiği Sudan'daki Türk sağlık çalışanları tahliye bekliyor

Çatışmaların şiddetlendiği Sudan'daki Türk sağlık çalışanları tahliye bekliyor
Sudan’da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) mensupları arasında çatışmalar devam ederken bölgedeki Türk doktorların durumu belirsiz. Ülkeden tahliye edilmek istenen doktorlara "kendi isteğimizle burada kalmak istiyoruz" şeklinde...

Sudan’da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) mensupları arasında çatışmalar devam ederken bölgedeki Türk doktorların durumu belirsiz. Ülkeden tahliye edilmek istenen doktorlara "kendi isteğimizle burada kalmak istiyoruz" şeklinde dilekçe vermeleri için baskı yapılıyor.

Türkiye, 2014 yılında Nyala Sudan Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni açtı. Kuzey Afrika ülkesi Sudan'daki hastanede şu anda 25 doktor, 25 sağlık çalışanı Türk bulunuyor.

Dönüşümlü olarak 3 aylık periyotlarla hastanede görev yapan sağlık çalışanlarının şiddetli çatışmalara sahne olan Sudan'dan tahliye edilmeyi beklediği öğrenildi.

Gazete Pencere'nin edindiği bilgiye göre hastane çevresinde herhangi bir güvenlik önlemi olmadığı, Türk vatandaşlarının korku içinde beklemek zorunda olduğu belirtiliyor. Hastanedeki yakınlarıyla konuşan kişiler, telefondan silah seslerinin duyduklarını söylüyor.

Yönetimin sağlık çalışanlarına "31 Mayıs'a kadar kendi talebimizle burada kalmak istiyoruz" şeklinde dilekçe vermeleri için baskı yaptığı da öğrenildi.

DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı Sudan'daki gelişmelerin takip edildiğine dair bir açıklama yayımladı. Açıklamada ülkedeki Türk vatandaşlarına bir dizi uyarı yapıldı ve "Uygun güvenlik ve lojistik koşullar oluştuğu takdirde, arzu eden vatandaşlarımızın Sudan’dan ayrılmalarını teminen, gerekli yönlendirme yapılacaktır" bilgisi paylaşıldı.

Bakanlığın açıklaması şöyle:

Sudan Cumhuriyeti’nde Sudan Ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasında 15 Nisan 2023 tarihinden bu yana devam eden şiddetli çatışmaları kaygıyla takip ediyoruz.

Mukaddes Ramazan Bayramı’na yaklaştığımız bu günlerde kardeş kanının daha fazla akmaması ve sivillerin zarar görmemesi için her iki tarafı da sükûnete davet ediyoruz. Mevcut sorunların kalıcı şekilde çözüme ulaştırılmasının yegane yolunun diyalog ve uzlaşıdan geçtiğine inanıyoruz. Çatışmalardan etkilenen sivillere yardım elinin uzatılmasını teminen acilen insani ateşkes ilan edilmesinin ve ateşkese uyulmasının öneminin altını çiziyoruz. Bu hususta, Türkiye olarak her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu vurguluyoruz.

Sudan’daki vatandaşlarımızın durumunu yakından takip ediyoruz. Ülkedeki mevcut güvenlik koşulları, seyahat etmeye uygun olmayıp, vatandaşlarımızın bu aşamada kapalı mekanlarda kalmayı sürdürmeleri büyük önem taşımaktadır.

Uygun güvenlik ve lojistik koşullar oluştuğu takdirde, arzu eden vatandaşlarımızın Sudan’dan ayrılmalarını teminen, gerekli yönlendirme yapılacaktır.

Büyükelçiliğimiz ve Konsolosluk Çağrı Merkezimiz, vatandaşlarımızla yakın temas halindedir. Çağrı Merkezimiz, vatandaşlarımıza telefonla ulaşarak gerekli bilgilendirmeyi yapmaktadır.

Vatandaşlarımızın Bakanlığımız ve Büyükelçiliğimizin duyuruları ile sosyal medya hesaplarını yakından takip etmeleri, henüz Büyükelçiliğimize kayıt yaptırmamış vatandaşlarımızın, aşağıdaki telefon numaralarını arayarak, bilgilerini olabilecek talepleriyle birlikte iletmesi yararlı olacaktır.