Cumhuriyetçi Türk Partisi: Pile'deki sorun müzakereyle çözülmeli

Cumhuriyetçi Türk Partisi: Pile'deki sorun müzakereyle çözülmeli
Kıbrıs Adası’nda her iki topluma da açık yegane yer olan Pile-Yiğitler bölgesindeki gerginlikle ilgili açıklama yapan muhalefet partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi, bölgedeki gerginliğin tırmandırılmadan müzakere yoluyla çözülmesi...

Kıbrıs Adası’nda her iki topluma da açık yegane yer olan Pile-Yiğitler bölgesindeki gerginlikle ilgili açıklama yapan muhalefet partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi, bölgedeki gerginliğin tırmandırılmadan müzakere yoluyla çözülmesi gerektiğini açıkladı.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), tampon bölgede yer alan Pile-'de yol yapım çalışmalarının Birleşmiş Milletler Barış Gücü tarafından engellemesi sonrası başlayan tartışmalara ilişkin açıklama yaptı.

CTP, "Pile’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin kuzeye erişiminin rahatlatılmasının bir ihtiyaç olduğu"nu belirterek sorunların müzakere yoluyla çözülmesi gerektiğini açıkladı.

CTP'nin açıklaması şöyle:

"İnsanlarımızın bölgeden giriş ve çıkışlarını rahatlatacak bir düzenleme yapılması, bölge halkının talebine dayanmaktadır. Bu talep, haklı ve meşru olup, bu yönde bir düzenlemeye bir an önce gidilmesi kaçınılmazdır."

Pile-Yiğitler yolunun güzergahı ile ilgili görüşmelerin belli bir süredir devam etmekte olduğu bilgimiz dahilindedir. Görüşmelerin sonuç alıcı bir şekilde devam etmesi yönünde yoğunlaştırılması yanında müzakere yöntemi dışına çıkılmaması gerekmektedir. Diplomatik girişim dışında, gerginlik yaratacak herhangi bir adım atılmamalı, karşılıklı olarak sağduyu ile hareket edilmelidir.

Açıkça belirtmek isteriz ki, bölgedeki hassas dengeler ciddiyetle gözetilerek süratle çözüm odaklı adım atılmalı, şiddet olaylarından ve karşılıklı dayatmacı yaklaşımlardan vazgeçilmelidir.

Taraflar, bölgedeki gerginliği tırmandırmaktan ve yeşil hattın iki tarafı arasındaki geçişleri olumsuz etkileyebilecek eylemlerden uzak durmalı ve sorun hiç geç kalmadan müzakere yoluyla çözümlenmelidir."