İETT yolculuklarda yaşanabilecek sıra dışı olaylara karşı şoförleri simülasyonla eğitiyor

İETT yolculuklarda yaşanabilecek sıra dışı olaylara karşı şoförleri simülasyonla eğitiyor
Toplu taşıma araçları zaman zaman ilginç vakalarla gündeme geliyor. Hatta son zamanlarda metro ve otobüslerde görülen şiddet olayları birçok kez gündem oldu. İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT) ise şoförlerini...

Toplu taşıma araçları zaman zaman ilginç vakalarla gündeme geliyor. Hatta son zamanlarda metro ve otobüslerde görülen şiddet olayları birçok kez gündem oldu. İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT) ise şoförlerini yaşanabilecek sıra dışı olaylara karşı drama eğitmenleri ve uzmanlar eğitiyor.

Projenin birinci etabında 450 şoförün eğitimi tamamlandı. Projeyle tüm İETT filosundaki şoförlerin bu simülasyon eğitimden geçirilmesi ve olası tüm sıra dışı olaylara karşı çok daha eğitimli ve bilinçli hale getirilmiş olması amaçlanıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre toplu ulaşımda taşıdığı yolcu sayısıyla en büyük role sahip olan İETT, bu kozmopolit kentte yaşanabilecek tüm sıra dışı olaylara karşı şoförlerini eğitimli ve hazır hale getirebilmek için uygulamalı eğitim projesine başladı.


Proje kapsamında, İETT’nin Kağıthane Garajı'nda bulunan simülasyon merkezinde, profesyonel tiyatro oyuncuları ve ulaşım uzmanları tarafından uygulamalı eğitimler veriliyor.

Eğitimlerde, önceden hazırlanan ve şoförün ne yaşanacağını önceden bilmediği; yolcunun kalp krizi geçirmesi, bir yolcunun doğum anının başlaması, bir Youtuberın şoförle seyir esnasında aniden canlı yayın yapmaya çalışması, bir seyyar satıcının aniden otobüse binerek otobüs içerisinde satış yapmaya çalışması, otobüste şüpheli paket bulunması gibi olaylar simüle ediliyor ve profesyonel tiyatro oyuncuları tarafından canlandırılıyor.


Tüm bu süreç ulaşım uzmanları tarafından izleniyor ve ardından şoförle birlikte nelerin doğru yapıldığı, hangi durumlarda nasıl bir yaklaşım gösterilmesinin daha etkin ve sağlıklı netice vereceği hakkında bilgi veriliyor.

Projenin birinci etabında 450 şoförün eğitimi tamamlandı. Projeyle, tüm İETT filosundaki şoförlerin bu simülasyon eğitimden geçirilmesi ve olası tüm sıra dışı olaylara karşı çok daha eğitimli ve bilinçli hale getirilmiş olması amaçlanıyor. (ANKA)