“Soros Türkiye’ye her geldiğinde bakanlık onayıyla VIP’ten geçti”

“Soros Türkiye’ye her geldiğinde bakanlık onayıyla VIP’ten geçti”
Gezi tutukluluları arasında bulunan Hakan Altınay, AKP’lilerin Gezi’den sonra bile Açık Toplum Vakfı temsilcileriyle görüştüğünü belirterek, “Soros Türkiye’ye her geldiğinde bakanlık onayıyla VIP’den geçti’’ dedi....

Gezi tutukluluları arasında bulunan Hakan Altınay, AKP’lilerin Gezi’den sonra bile Açık Toplum Vakfı temsilcileriyle görüştüğünü belirterek, “Soros Türkiye’ye her geldiğinde bakanlık onayıyla VIP’den geçti’’ dedi.

Altınay T24’ten Cansu Çamlıbel’in sorularını yanıtladı.

2001’deki kuruluşundan 2009’a kadar Açık Toplum Enstitüsü Türkiye Genel Müdürlüğünü yapan Altınay, Soros ile ilişkilendirilerek suçlu ilan edilmesine ilişkin şunları söyledi:

“Burada birden fazla mesele var: Birincisi komplo teorilerinin yaygınlığı, cazibesi. Günümüz dünyası yeterince güven üretemiyor. Böyle olunca da komplo teorileri cazip oluyor. Covid konusunda Bill Gates’i suçlayan, ondan şüphelenen geniş bir kesim vardı Amerika’da, hatırlarsan. Oysa ki komplo teorileriyle siyasal analiz yapmak zor, iddianame yazılması, insanların suçlanması ise tamamen kabul edilemez. İkincisi Gezi’den sonra da AK Partili bakanlar Açık Toplum Vakfı temsilcileriyle görüşmeye, görüşmelerini kendi Twitter hesaplarından, bakanlık sitelerinden duyurmaya devam etti. Soros Türkiye’ye her geldiğinde bakanlık onayıyla VIP’den geçti. Üçüncü ve en garibi, benim Vakıf’taki genel sekreterliğim 2009’da sonlandı. Dolayısıyla Açık Toplum ile uğraşmak için beni seçtilerse, bayağı saçma bir şey yapmışlar.’’

“YURTDIŞINDAN FON ALIMINI AK PARTİ KOLAYLAŞTIRDI”

2018’de Türkiye şubesini kapatan Enstitü’nün fon alımı üzerinden hedef gösterildiğini kaydeden Altınay, “Bazı temel gerçekleri hatırlatmak lazım; yurt dışından fon alımını kolaylaştıran AK Parti hükümetidir. Eğer şimdi bunun yararsız ya da zararlı olduğunu düşünüyorlarsa, kanunu hemen değiştirebilirler. Türkiye dış fon meselesini etraflıca tartışmalıdır. Ama yasak olmayan, bu hükümetin kolaylaştırdığı bir şeyi gayrimeşru gibi göstermek sağlıklı ve gerekli bir toplumsal muhakemeyi engeller” dedi.

“BU YALAN TUTMADI, TUTMAZ”

“Batı ajanı” olduklarına ilişkin gerçekdışı iddialara birilerinin inanması gibi bir endişesi olmadığını ifade eden Hakan Altınay, “Ben Şubat 2003’de Amerika’nın gayrimeşru ve illegal Irak işgaline Türkiye katılmasın diye yürüyüş yapıyordum. Amerikan petrol şirketleri insanlığa karşı suçlardan yargılansın diye uğraşan, Financial Times gazetesinde Obama ACLU Başkanı gibi gelip Dick Cheney gibi davranıyor diyen benim. Avrupalıların Gladstone ve benzeri oryantalizmleriyle yüzleşmesini talep eden de benim. Silivri’de beni sadece CHP’li değil, MHP’li, Hüda-Par’lı, HDP’li öğrencilerim de ziyaret ediyor. Dolayısıyla bu yalan tutmadı, tutmaz” dedi.