Tarım Bakanı: Çanakkale'ye 1,5 milyon fidan dikilecek, vatandaşın kaybı karşılanacak

Tarım Bakanı: Çanakkale'ye 1,5 milyon fidan dikilecek, vatandaşın kaybı karşılanacak
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, binlerce hayvanın öldüğü, yüz binlerce ağacın yandığı günler süren Çanakkale yangını konusunda, "1,5 milyon fidan dikmeyi planlıyoruz. Vatandaşımızın kayıpları da giderilecek"...

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, binlerce hayvanın öldüğü, yüz binlerce ağacın yandığı günler süren Çanakkale yangını konusunda, "1,5 milyon fidan dikmeyi planlıyoruz. Vatandaşımızın kayıpları da giderilecek" dedi. 

Yumaklı, Çanakkale yangınıyla ilgili olarak Hürriyet yazarı Fatih Çekirge'ye konuştu

2024'ün sonuna kadar 1,5 milyon fidan dikilecek" 

“Tabii içimiz yandı. Çok üzüldük. İlk olarak yanan, hayatiyetini kaybetmiş ağaçları uzman ekiplerimizle bölgeden çıkartacağız. Arkadaşlarımızın yapmış olduğu inceleme sonrası burada hayatiyetini kaybetmiş ağaç sayısının yaklaşık 700 bin olduğu tahmin ediliyor. Sonrasında bölgede etüt çalışmaları yapacağız. Planlama yapacağız. En son da hep birlikte fidanları toprakla buluşturacağız. İki yangında zarar gören 3890 hektar orman arazisine tam 1 milyon 500 fidan dikmeyi ve 25 ton tohum takviyesi yapmayı planlıyoruz. Şimdi bölgenin yeniden dirilişine hazırlanacağız. Ve bunu öyle yıllar sonrası değil, 2024’ün sonuna kadar bitirmiş olacağız.

Bu yıl Türkiye’nin en büyük iki yangını maalesef aynı ilimizde, Çanakkale’de meydana geldi. İlk yangın 16 Temmuz’da Kızılkeçili’de meydana gelen yangın. İlk yangında bin 240 hektar orman alanı etkilendi. İkinci yangın ise hafızalarımızda tazeliğini koruyan, 22 Ağustos yangını. Bu yangında da 2 bin 650 hektar ormanlık alan zarar gördü. Bu yangınlarda çok şükür bir can kaybımız yok. Ama maalesef ekosistem zarar gördü. Orada yaşayan canlılardan bazıları maalesef telef oldu. Bazı maddi hasarlar da söz konusu. Ancak maddi hasarlar yerine getirilir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Devletimiz ilk andan itibaren olduğu gibi vatandaşımızın yanında olmaya devam edecek. Kayıplar karşılanacak.”

Çekirge, Yumaklı'nın sözleri üzerine, "Orman Bakanlığı, Çanakkale için kelimenin tam anlamıyla bir seferberlik başlatmış. Ben buna, 'İkinci Çanakkale seferberliği' de diyebilirim" yorumunu yaptı.