Tayvan'ın Türkiye'den aldığı yumurtalarda kanserojen madde tespit edildi

Tayvan'ın Türkiye'den aldığı yumurtalarda kanserojen madde tespit edildi
Tayvan Gıda ve İlaç Dairesi, Türkiye'den ithal edilen 127 ton yumurtada, kanserojen madde bulunduğunu açıkladı.Tayvan'ın yarı resmi yayın organı CNA'da yer alan habere göre, 12-18 Temmuz arasında, sınırdaki kontrollerde Türkiye'den...

Tayvan Gıda ve İlaç Dairesi, Türkiye'den ithal edilen 127 ton yumurtada, kanserojen madde bulunduğunu açıkladı.

Tayvan'ın yarı resmi yayın organı CNA'da yer alan habere göre, 12-18 Temmuz arasında, sınırdaki kontrollerde Türkiye'den alınan 5 parti yumurtada "nitrofuran" isimli kanserojen madde tespit edildi.

Tayvan iklim koşulları, artan maliyetler ve kuş gribi nedeniyle yumurta üretiminde yaşanan sorunlara karşı Türkiye, ABD ve Avustralya'dan yumurta ve tavuk ithalatı için özel bir program başlatmıştı.

Tayvan Gıda ve İlaç Dairesi Direktör Yardımcısı Lin Chin-Fu, yumurtalar hükümet programı kapsamında satın alındığı için ithalatçıya ceza kesilmeyeceğini söyledi.

Fakat, 18 Temmuz'daki bu açıklamadan 1 gün sonra Tayvan Tarım Bakanı Chen Chi-Chung, tazminat isteyeceklerini söyledi. Chen Chi-Chung "Hükümet tedarikçiden sözleşme hükümleri uyarınca tazminat isteyecek" dedi.

Tayvan Gıda ve İlaç Dairesi, yumurtaların tamamının imha edildiğini duyurdu.

Hükümet adına tazminat görüşmelerini yürütecek olan Ulusal Hayvan Endüstrisi Kuruluşu COE'su Peter C.H. Chen, zararın 160 bin dolar olduğunu dile getirdi.

"İçimizde çürük yumurtalar varsa ayıklansın"

Türkiye’den Tayvan’a ihraç edilen yumurtalarda kanserojen nitrofuranslar isimli antibiyotiğe rastlanmasıyla ilgili konuşan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, “Yumurta ihracatı öncesinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çok ciddi kontroller yapılıyor. Bu antibiyotiğin satışı 20 yılı aşkın bir süredir yasak. Sektör olarak bu antibiyotiğin nereden bulunduğunun araştırılmasını talep ediyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı ve sektörümüzdeki teknik arkadaşlar konuyu araştırıyorlar. Konu anlaşılınca kamuoyuna tüm şeffaflığıyla açıklama yapacağız. İlk kez böyle bir durumla karşı karşıyayız. Konunun takipçisiyiz. Yanlış yapanların en ağır şekilde cezalandırılması taraftarıyız. İçimizde çürük yumurtalar varsa ayıklansın” dedi.

Türk yumurta sektörünün modern tesislerde üretim yaptığının altını çizen Girit sözlerini şöyle sürdürdü:

Dünya’nın en güçlü oyuncularından biriyiz, ihracatta dünyada ilk üç ülke arasındayız. Türk yumurta sektörü olarak, 2023 yılının ilk yarısında Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri’nin aralarında 51 ülkeye 195 milyon 350 bin dolarlık ihracat yaptık. Tayvan 2023 yılında ilk kez ihracat yaptığımız bir ülke. Tayvan’a ihraç edilen yumurtaların bir partisinde Türkiye’de 20 yıldır yasak olan nitrofuranslar antibiyotik grubuna rastlanmasının şaşkınlığını yaşıyoruz. Bu istisnai durumun Türkiye’nin yumurta ihracatındaki başarısını gölgelememesi gerektiğine inanıyoruz.”