TSK'nın ilk kadın amirali Gökçen Fırat kimdir?

TSK'nın ilk kadın amirali Gökçen Fırat kimdir?
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda Kurmay Albay olan Gökçen Fırat, bugün toplanan Yüksek Askeri Şura'da (YAŞ) amiralliğe terfi etti. İlk kadın amiral Gökçen Fırat kimdir, Gökçen Fırat kaç yaşında, nereli? Gökçen Fırat'ın...

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda Kurmay Albay olan Gökçen Fırat, bugün toplanan Yüksek Askeri Şura'da (YAŞ) amiralliğe terfi etti. İlk kadın amiral Gökçen Fırat kimdir, Gökçen Fırat kaç yaşında, nereli? Gökçen Fırat'ın özgeçmişi... İşte ilk kadın amiral Gökçen Fırat hakkında merak edilenler...

Gökçen Fırat aynı zamanda Türkiye'nin ilk kadın savaş gemisi komutanı olarak görev yapmıştı. 28 metrelik gemisinde astsubay ve erlere komuta ediyor ve Deniz Harp Okulu öğrencilerini donanmaya hazırlıyordu.

2004 yılında, 27 yaşında bir üsteğmen olan Gökçen Fırat küçüklüğünden beri subay asker olmayı istiyordu.

Üsteğmen Gökçen Fırat, küçüklüğünden beri askeri doktor olmak istemiş, bunu da GATA'da yapmayı planlamış. 2004 yılında verdiği röportajda, "Bir tek bayan öğrenci alan okul GATA'ydı. Üniversite sınavına girdim. Sonra bir gün Deniz Harp Okulu'nun tanıtım broşürleri geldi. Mülakat sınavına girdim, kazandım. Çapa Tıp Fakültesi'ni de kazanmıştım ama burayı tercih ettim" ifadelerini kullanmıştı.

Gökçen Fırat, Sabah gazetesine verdiği röportajda şöyle konuşmuştu:

"Subay olmanın Türkiye'de çok saygın bir yeri var, çok güzel bir meslek. Kadınlar için de çok yeni bir şey. Türk Silahlı Kuvvetleri Türkiye'de çok saygın bir kurum. Onun bir parçası olmak istedim. Küçüklüğümde 30 Ağustos törenlerini hiç kaçırmazdım, bana hep çok çekici gelirdi. GATA'daki bayan öğrencileri okurdum gazetelerden. Doktorluğu bile geri plana atacak kadar seviyordum bu işi.

Kara harp, hava harp okullarının da broşürleri gelmişti ama Deniz Harp Okulu'nun sınavına girdim sadece. Denizci olmak daha özgün ve daha zevkli. Çünkü denizle içiçesiniz, devamlı seyirler var.

Annem önce tıpa girmemi istiyordu. Ama babam çok destekledi. Kendisi de çok istemiş zamanında, olmamış. Benim olmamı çok istedi.

98'de mezun oldum. 5 yıl Yavuz fırkateyninde çalıştım. O gemi 200 kişilikti ve yaklaşık 110 metreydi. Bu gemi 28 metre. Oradan tayinle buraya geldim. Burada bir-iki sene kaldıktan sonra başka bir gemiye ya da kara birliğine çıkabilirdim. Her subayın mesleki patentine göre değişiyor bu; ben komutan oldum."