Abdullah Biricik

Abdullah Biricik

GERİ DÖNÜŞTEN FAZLASI

Galatasaray dün akşam Çaykur Rizespor karşısında inanılmaz bir geri dönüşe imza attı. Galatasaray deplasmanda Çaykur Didi stadyumunda henüz maçın başında 0-1 öne geçse de Çaykur Rizespor’un üst üste gelen 2 golüne engel olamadı ve soyunma odasına 2-1’lik mağlubiyetle girdi. Çaykur Rizespor sezona çok kötü başlamış, ligde henüz galibiyeti olmayan, sadece 1 beraberlikle 1 puan toplayan kötü bir istatistikle çıktı Galatasaray karşısına.
Çaykur Rizespor Kulübünde ligin ilk yedi haftasında istenen sonuçlar alınamayınca, geçtiğimiz sezonun ortasında göreve getirilen Bülent Uygun’un teknik direktörlük görevine son verilmiş, takımın başına Galatasaray’ın eski teknik direktörü ve eski futbolcusu Hamza Hamzaoğlu getirilmişti. Hamza Hamzaoğlu ilk sınavına eski takımı Galatasaray karşısında çıktı ve mutlak üç puana ihtiyacı vardı. Maça adeta 0-1 geride başlamış olan takımı maçın ilk yarısında toparlanmış, önce beraberlik sonra da galibiyet golünü bulmuştu ve ikinci yarıya 2-1 önde başlayacaktı.
Fatih Terim takımın en çok eleştirilen ismi Ryan Babel ile maça başlamış, formsuz Feghouli, uzun süredir forma giyemeyen Muhammed Mustafa’ya şans vermişti. Marcao’nun yokluğunda ciddi top kayıpları yapan Luyindama’nın yerine de geçen maçta iyi performansı ile göz dolduran Alpaslan Öztürk’ü tercih eden Fatih Terim tüm eleştirileri göze alarak Olimpiu Morutan, Kerem Aktürkoğlu ve Halil İbrahim Dervişoğlu’nu ilk 11’e yazmamıştı.
İkinci yarıya Ömer Bayram ve Halil Dervişoğlu değişiklikleri ile başlayan Galatasaray, bu iki oyuncunun oldukça istekli ve faydalı katkısı ile oyunu rakip sahaya yığsa da net pozisyonlar yakalayamıyordu. 72. Dakikada gelen Sofiane Feghouli ve Kerem Aktürkoğlu değişikliği üç dakika sonra meyvesini verdi ve Galatasaray Çaykur Rizespor deplasmanında beraberliği yakaladı.
Maçın enteresan “geri dönüş” hikayesi de burada başladı. Her şey istenen kıvamda giderken Çaykur Rizespor’un önde baskısına Galatasaray kronikleşmiş “geriden oyun kurma hastalığı” ile cevap vermeye kalkışınca sezonun belki de en flaş ismi olan Berkan Kutlu finali top kaybı ile yapıp bu kaybı penaltı artı kırmızı kartla sonuçlandırdı. Çaykur Rizespor penaltıdan golü atacak kendisi için hayati öneme sahip olan 3 puana uzanacaktı. Hamza Hamzaoğlu ve Çaykur Rizespor 3 puan ile tanışacak, kabus gibi başlayan sezon bambaşka bir hikayeye dönüşe(bile)cekti. Topun başına da Çaykur Rizespor’un en tecrübeli ismi olan Brezilya’lı usta sol ayak Fernando Boldrin geçmişti. Fernando Boldrin 4 sezonluk Çaykur Rizespor kariyerindeki en önemli penaltıyı dışarı attı. Dışarıya atılan sadece penaltı değil Çaykur Rizespor’un hayalleri ümitleri ve belki de takımın geleceğiydi!
Doksanıncı dakika olmasına rağmen dışarıya atılan penaltı 10 kişi kalmış Galatasaray’ı yeniden ümitlendirdi ve Fatih Terim 90. Dakikada Mbaye Diagne ve Olimpiu Morutan’ı sahaya sürdü. Sekiz dakika bu iki oyuncunun klasını konuşturmasına yetti ve Mbaye Diagne, orta sahadan aldığı topu ceza sahasına kadar tek başına sürükleyerek kaleci ile karşı karşıya kaldığı pozisyonda Morutan’a “al da at” dercesine bir asist yaparak santrası bile kullanılamayan bir gol attırarak Galatasaray’ı galibiyete taşıdı.
Dönüş mükemmel, futbolda ender görülen senaryolardan. Belki de Galatasaray’ı şampiyonluğa, Çaykur Rizespor’u da kümeye götürecek cinsten ancak bu kadar yanlış oyuncu tercihi ve yapılan taktiksel hatalar ne olacak? Muhammed Mustafa mükemmel bir geri dönüş yakaladı ama formayı anasının ak sütü gibi hak eden, Diagne Morutan vb. isimler daha ne kadar kesik yiyecek?
Bu takıma Marcao katılacak, Boey katılacak, Muslera’nın toparlanması devam edecek. Takım çok üst düzey seviyelere çıkacak. Bunlardan hiç kimsenin kuşkusu yok ama taraftarların tek kuşkusu olan “forma adaletsizliği” devam edecek gibi gözüküyor.
Son söz Çaykur Rizespor kulübüne; Türkiye’nin en büyük markası ve sivil toplum örgütü olan Galatasaray’a karşı olan tutum ve davranışlarınızdaki olumsuzluklar, Rize’ye ve Çaykur Rizespor kulübüne hiçbir katkı sağlamaz. Geçmişte sağlamadığı gibi bundan sonra da sağlamayacaktır. Spor dünyanın en büyük endüstrisi olsa da özü ve felsefesi barış ve kardeşliktir…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Abdullah Biricik Arşivi