Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Gölcüklü VW geliyor!

Ford Otosan, aralık ayında duyurduğu 2 milyar Euro’luk dev yatırımın dün en önemli fazını açıkladı. Buna göre 2023’ten itibaren Kocaeli’deki Gölcük fabrikasında yeni Transit Custom ailesi ile birlikte Volkswagen’in yeni nesil Transporter modeli de üretilecek.

1 Ford Otosan, ilk olarak aralık ayında 2026 yılına kadar Kocaeli’de elektrikli ve bağlantılı yeni nesil ticari araç projeleri ile batarya montaj tesisleri için 2 milyar Euro yatırım yapacağını açıkladı.
2Bu tutar Türkiye’de otomotiv alanında bugüne kadar yapılan en büyük yatırım olarak kayıtlara geçti.
3Bu yatırımın ilk fazı 2022 yılından itibaren tam elektrikli Transit üretilip, batarya montaj fabrikalarının kurulması ve üretime geçmesini kapsıyordu.
4Bunun için 600 milyon Euro ayrılırken, dün de bu dev yatırımın 1.4 milyar Euro’luk en önemli fazı Beştepe’de Cumhurbaşkanı Erdoğan himayesinde açıklandı.
5Bu ikinci ve en önemli faza göre ise Ford Otosan’ın 2023’ün ilk yarısı itibarıyla tam elektrikli, şarjlı hibrit, hibrit ve dizelden oluşan yeni nesil Transit Custom ailesi ile aynı platformda Volkswagen’in 1 tonluk ticari araç modeli Transporter’ı Kocaeli’de üretecek.
6Kocaeli Fabrikaları’ndaki çoğunluğu ihracata yönelik olan ticari araç üretim kapasitesi 450 binden 650 bin adede çıkacak, bunun yanı sıra 130 bin adetlik batarya montaj kapasitesine ulaşılacak.
7Ford Otosan tarafından gerçekleştirilen doğrudan 12 bin kişiyi aşkın istihdam ilave 3 bin kişi ile 15 bin kişiye yükselecek. Bununla birlikte, yan sanayide oluşacak ilave 15 bin kişilik istihdam öngörüsü ile toplam 18 bin kişilik yeni iş imkanı yaratılmış olacak.
8Dün açıklanan 1,4 milyar Euro tutarındaki proje fazı ile Ford Otosan’ın 1 tonluk orta ticari araç kapasitesinin 180 binden 405 bin adede yükselmesi planlanıyor.
13 milyar dolarlık
İHRACAT HEDEFİ
2 milyar Euro’luk dev yatırımla Gölcük’te 2022’de elektrikli Transit, 2023 ortasında yeni nesil Transit Custom (Tourneo Custom) ve aynı platformda VW Transporter üretecek Ford Otosan’ın ihracatı ise 5.9 milyar dolardan 13 milyar dolara yükselecek. Bu açıklamayı ise dün törende Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı.
Doğrudan değil
dolaylı yatırım
BU arada Ford Otosan’ın VW için Transporter üreteceği 2 yıldır biliniyordu. Sadece resmi açıklama dün yapılmış oldu. Bu açıklamayla birlikte, VW, siyasi sebeplerden dolayı Türkiye’ye doğrudan yatırımdan (otomobil fabrikası) vazgeçerken, Ford Otosan üzerinden dolaylı yatırımla gelmiş olacak.
Transporter gelince Courier gidecek mi?
FORD Otosan’ın 450 bin adetlik kapasitesi 2 milyar Euro’luk yatırımla 2026 yılına kadar 650 bin adede çıkıyor.

  • Bunun 405 bini yeni Transit/Tournio Custom ve VW Transporter,
  • Geri kalanı ise Transit ve E-Transit olacak.
    Bu durumda Yeniköy fabrikasındaki 110 bin kapasiteli Courier üretiminin akıbeti merak ediliyor.
    Pandemide tarihin
    en büyük yatırımı
    KOÇ Topluluğu ve Ford Motor Company arasındaki köklü ortaklığın simgesi Ford Otosan’ın ‘ilk’leri başarmaya ve değer üretmeye devam etmekte olduğunu vurgulayan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç ise, “Özellikle belirtmek isterim ki; pandeminin yarattığı belirsizlik ortamında ve herkesin yatırımdan uzak durduğu bir dönemde, tarihimizin en büyük otomotiv yatırımını yapıyor olmak topluluğumuzun ve ortağımızın ülkemize olan inancının en büyük ispatıdır. Bu yatırımla, Kocaeli Fabrikalarımız Türkiye’nin bataryası dahil ilk ve tek elektrikli araç entegre üretim tesisi haline gelecek. 10 yıl sürecek bu yatırımı ileriye dönük stratejik bir hamle olarak görüyoruz. Ortaya çıkacak büyük katma değerin yanı sıra, oluşturulacak ekosistemle de Memleketimizin otomotivdeki rekabet gücünün önemli ölçüde artmasına hizmet edeceğiz” dedi.
    Rowley: Başarılara
    yenisini ekleyeceğiz
    FORD Avrupa Başkanı Stuart Rowley ise; “Ford ve Türkiye arasındaki ilişkinin temelleri neredeyse 100 yıl öncesine dayanıyor. Bugün geldiğimiz noktada Ford Otosan, Türk otomotiv sektörünün öncü şirketi ve global otomotiv endüstrisinin en başarılı ve köklü ortak girişimlerinden biri olmaya devam ediyor. Ford olarak, Koç Topluluğu ile ortak girişimimiz Ford Otosan ile bugüne kadar Türkiye’de başardıklarımızdan gurur duyuyoruz. Bundan sonrasında da bu başarılara yenisini eklemeye hazırız” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi