Ölümlü kazada yeni gelişme: Firari anne ve oğlu için iade talepnamesi!

Ölümlü kazada yeni gelişme: Firari anne ve oğlu için iade talepnamesi!
Adalet Bakanlığı, ölümlü kaza sonrası önce Mısır'a ardından ABD'ye kaçan Eylem Tok ve oğlu için iade talepnamesi hazırladığını açıkladıYazar Eylem Tok ve Op. Dr. Bülent Cihantimur 17 yaşındaki oğlu T.C kullandığı...

Adalet Bakanlığı, ölümlü kaza sonrası önce Mısır'a ardından ABD'ye kaçan Eylem Tok ve oğlu için iade talepnamesi hazırladığını açıkladı

Yazar Eylem Tok ve Op. Dr. Bülent Cihantimur 17 yaşındaki oğlu T.C kullandığı araçla 1 Mart Cuma gecesi arıza nedeniyle emniyet şeridinde duran 3 ATV motoruna çarptı. Kazada Cihantimur’un çarptığı Oğuz Murat Acı hayatını kaybetti, 4 kişi ise yaralandı. Olay sonrası oğluyla önce Mısır’a kaçan anne Eylem Tok, oradan da ABD’ye kaçtı.

Yaşanan gelişmelerin ardından Adalet Bakanlığı da şüphelilerin Türkiye'ye iade edilmeleri için harekete geçmişti.

İade süreci işliyor

Habertürk'ün haberine göre, konuyla ilgili, 7 Mart Perşembe günü ABD müsteşar yardımcısı ile toplantı yapıldı. Ertesi gün ise Türkiye, talep edilen dosyaları iletti. Tutuklanması amacıyla yapılan geçici talebin ardından; iade talepnamesinin yazımına başlandı.

Toplumda oluşan hassasiyet ve sürecin bir an önce tamamlanması için 60 günlük yasal sürenin beklenmeyeceği; belgenin en geç 1 hafta- 10 gün içinde ABD Adalet Bakanlığına iletileceği öğrenildi. Kazayı yapan 17 yaşındaki sürücünün ABD vatandaşı olması sebebiyle anne ve oğlu için 2 ayrı süreç işleyecek. Annenin iade dosyasının genişletileceği belirtiliyor. 'Gasp ve delilleri yok etme' suçlamaları da iade talepnamesine eklenecek. Kazanın üzerinden 3 saat gibi kısa bir süre geçmişken, annenin oğlunu yurt dışına kaçırmış olması da şüpheli bulunuyor.

Anne Tok’a yardım eden kamu görevlilerinin olup olmadığı araştırılıyor

Edinilen bilgiye göre; Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, anne Tok'a yardım eden kamu görevlilerinin olup olmadığının araştırılması konusunda da talimat verdi. Tüm kameraların incelenmesini, annenin kaza öncesi ve sonrasında kimlerle bağlantı kurduğunu aydınlatılmasını talep etti.

ABD vatandaşı olması iadesine engel mi?

Kazayı yapan sürücünün ABD vatandaşı olması iadesine engel mi? Söz konusu kazanın, 'adi suç' kapsamında değerlendirilmesi gerekçesiyle, Türkiye'ye iadesinin gerçekleşeceği düşünülüyor.

Benzer suçluların iadesi gerçekleşmişti

Bakanlık kaynakları; geçmişte İngiltere ve ABD gibi ülkelerden benzer suçluların iadesinin gerçekleştiğini, ABD'nin ise işlenen suçun niteliğine göre iadede zorluk çıkarmayacağını belirtiliyor.