1,5 milyon çocuk olması gereken yerde değil!

Millî Eğitim Bakanlığı’nın en son yayımladığı 2024-2025 eğitim öğretim dönemi verilerine göre ülkede okul çağında olan 1,5 milyon çocuk okul sıralarında değil.

1,5 milyon çocuk olması gereken yerde değil!

GAZETE PENCERE - Manisa’da İnci Üzmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 9’uncu sınıf öğrencisi H.O.’nun düzenlediği ve 11 öğrencinin yaralandığı silahlı saldırıya tepkiler sürüyor. Dün NTV’de canlı yayına katılan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in saldırgana ilişkin açıklamalarda bulundu. Saldırının “okulda değil, okul yakınlarında” olduğunu, “saldırının yalnızca okul güvenliği, emniyet üzerinden okunmaması gerektiğini” ileri süren Tekin, “Akran zorbalığı sözkonusu değil. Öğrenci okula gelmeyen bir kişiydi” dedi. Tekin’in bu sözleri ise eğitimden kopan gençleri yeniden gündeme getirdi.

Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) en son yayımladığı 2024-2025 eğitim öğretim dönemi verilerine göre ülkede okul çağında olan 1,5 milyon çocuk okul sıralarında değil. MEB’in istatistiklerine göre ülkede örgün eğitime devam etmeyen ancak yaygın eğitim kurumuna kayıtlı çocuk sayısı 666 bin 444. Buna göre, yaygın eğitimdeki öğrenciler dahil olmak üzere örgün eğitime kayıtlı olmayan çocuk sayısı ise 1 milyon 463 bin 528. Mesleki Eğitim Merkezleri’ne (MESEM) kayıtlı öğrenci sayısı ise 509 bin 85 oldu.

MEB’in kademeli okullaşma oranlarına göre ise kademe arttıkça çocukların okullaşma oranında düşüş yaşandı. MEB’in verilerine göre ilkokulda okullaşma oranı yüzde 95,43 oldu. Buna göre yüzde 4,5’lik oran henüz daha ilkokul seviyesinde okul dışında kaldı. Bu oran ortaokul ve lisede de yüksek seyretti. Buna göre ortaokulda okullaşma oranı yüzde 89,09 olurken okulda olmayan çocuk sayısı yüzde 11 oldu. Lisede ise yüzde 82,85’lik okullaşma oranına karşı lise çağındaki gençlerin yüzde 17’sinden fazlası okula kayıtlı değil.

KIZ ÇOCUKLARI İLKOKUL MEZUNU!

Veriler bununla da sınırlı kalmadı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Ulusal Eğitim İstatistikleri 2025 verilerine göre ülkedeki 30 ilde kız çocukları ortaokul mezunu bile olamadı. Bu illerdeki ortalama eğitim süresi 7,5 yıl oldu. Kız çocuklarının eğitim süresinin en düşük olduğu il 6,3 yıl ile Ağrı olurken, en yüksek il ise 7,9 yıl ile Aksaray oldu. Ağrı ilini sırasıyla 6,4 yıl ile Urfa, 6,9 yıl ile Van ve Muş takip etti. Kız çocuklarının lise eğitimine geçemediği illerin büyük bir kısmını doğu illeri oluşturdu. Ancak 7,9 yıl ile Afyon, 7,9 yıl ile Kütahya, 7,4 yıl ile Kastamonu, 7,6 yıl ile Bartın, 7,7 yıl ile Sinop, 7,8 yıl ile Zonguldak kız çocuklarının eğitim süresinin düşük olduğu Batı illeri arasında yer aldı.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar