6284 krizi

6284 krizi
AKP’nin Cumhur İttifakı’na davet ettiği Yeniden Refah Partisi’nin ittifak şartı olarak talep ettiği 30 maddenin arasında kadın haklarını ilgilendiren temel yasalardan olan 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin...

AKP’nin Cumhur İttifakı’na davet ettiği Yeniden Refah Partisi’nin ittifak şartı olarak talep ettiği 30 maddenin arasında kadın haklarını ilgilendiren temel yasalardan olan 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un kaldırılmasının da olması siyasette yeni bir tartışma başlattı. Kadın örgütleri ve muhalefetten tepkilerin yükselmesi üzerine iktidar kanadı iddiaları yalanladı.

“30 MADDE KABUL EDİLDİ”
Habertürk’te Kübra Par’ın sunduğu “Açık ve Net” programına konuk olan Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Aydal, 30 maddelik taleplerin yer aldığı listeyi AKP’ye ilettiklerini ve kendilerine, “hiçbir problem yok” yanıtı verildiğini söyledi. Talep listesinde, LGBT derneklerinin kapatılması, 6284 sayılı yasanın ve süresiz nafakanın kaldırılması, ahlak ve maneviyat öncelikli eğitim sistemi inşa edilmesi gibi talepler sıralanıyor.

Yeniden Refah Partisi’nin talepleri tartışma yaratırken iktidar kanadından ilk açıklama Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’tan geldi. Yanık sosyal medyadan “Varlığının tartışmaya açılması dahi bizce kabul edilemez” dedi. AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım ise “Bu konuları hiç konuşmadık, nezaket ziyaretiydi” iddiasında bulundu.

KILIÇDAROĞLU: İZİN VERMEYİZ
Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, tartışmalara tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, “6284’ün kaldırılmasına asla izin vermemeliyiz. Bu tüm kadınların ortak meselesidir” dedi. CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka da “AKP, baskıcı politikalarını ve kadın düşmanı zihniyetini bir adım öteye taşımayı asla aklından bile geçirmesin” uyarısını yaptı.

BEŞTAŞ: 60 YIL GERİYE GÖTÜRÜR
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Ne Yanık’ın ne de Yıldırım’ın beyanlarını samimi buluyorum. Yanık, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi savunan bir bakan. 6284’ün kaldırılmasını tartışmak bile Türkiye’yi en az 60 yıl geri götürür” dedi.

EŞİK: OY YOK
Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), tartışmalara ilişkin olarak, “6284’e ve medeni haklara göz dikenlere, anayasal eşitlik ve laiklik ilkesini yok sayanlara, kadınların ve çocukların nafakasına el uzatanlara, ayrımcılık yapanlara, istismarı affedenlere, kadın cinayetlerini görmezden gelenlere, kadınları yok sayanlara oy yok” açıklamasını yaptı.

6284 NEDİR?
20 Mart 2012’de Resmi Gazete’de yayımlanan ve dayanağı, tüm uyarılara karşın kaldırılan İstanbul Sözleşmesi olan 6284 sayılı yasada şiddet mağduru kadın ve var ise beraberindeki çocuğa barınma hizmetinin sağlanması, hayati tehlikesi var ise koruma altına alınması, kadın ve çocuğa geçici maddi yardımlar yapılması, psikolojik, sosyal ve hukuki destek sağlanması, kreş desteği verilmesi gibi düzenlemeler yer alıyor.