Afet Uzmanı Kubilay Kaptan: Bakanlık sorumluluğu itfaiyeye atarak kendini aklamaya çalışıyor

Afet Uzmanı Kubilay Kaptan: Bakanlık sorumluluğu itfaiyeye atarak kendini aklamaya çalışıyor
Grand Kartal Otel’de meydana gelen yangında 66 kişi hayatını kaybetti. Afet Uzmanı Kubilay Kaptan, oteldeki eksiklikler ve denetim yetersizliklerini sert bir dille eleştirerek sorumluluğun ihmal ve denetimsizlikte olduğunu vurguladı.

Leyla Aydoğan

Gazete Pencere - Bolu Kartalkaya’da bulunan Grand Kartal Otel’de sabah saatlerinde çıkan yangın 10 saat sonra kontrol altına alınabildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, faciada 66 kişinin hayatını kaybettiğini, 51 kişinin de yaralandığını açıkladı. Yangından kurtulanların ifadelerine göre, otelde yangın merdiveni yoktu. Vatandaşlar, çarşafları birbirine bağlayarak ya da cam kenarlarında yardım bekleyerek hayatta kalmaya çalıştı.

in-17-ielr.jpg

Bolu Valisi Abdülaziz Aydın, itfaiyenin olay yerine 1 saat 15 dakika sonra ulaşabildiğini belirtti. Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise düzenli denetimlerin itfaiyenin sorumluluğunda olduğunu söyleyerek sorumluluğu belediyeye yönlendirdi. Bakan, otelde iki yangın merdiveni bulunduğunu ifade etti.

Bunun üzerin Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, bakanlığın sorumlu olduğunu tekrar ifade etti. Bakanın son açıklamasına 'alçak bir suçlama' yorumunda bulundan Özcan şöyle konuştu:

"Otelin yangına karşı güvenli olduğuna dair raporu AK Partili Başkan vermiş. Onun dışında 2007 yılından sonra Bolu Belediyesi'nden 'yangına uygundur' diye bir rapor verilmedi. Sayın Bakan bu olayın sorumlusudur. Ve sorumluluğu atmak için alçak bir şekilde belediyemize suçlamada bulunmuştur. Burada yetkili olan Turizm Bakanlığı."

aa-20250121-36814463-36814450-kartalkaya-kayak-merkezinde-bir-otelde-yangin-cikti.jpg

Denetimler raporlarda "miş gibi" gösteriliyor

Afet uzmanı Kubilay Kaptan, yangınla ilgili yaptığı açıklamada Türkiye’de denetim mekanizmalarının yetersizliğine dikkat çekti. Kaptan, denetimlerin raporlarda "miş gibi" gösterildiğini vurguladı ve şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’deki denetimden geçen binaların raporlarda onaylandığı gibi olmadığını bilmek lazım. Denetimi yapanlar, politik baskılar veya farklı sebeplerle gerçek denetim yapmıyor. Yangın sırasında personelin eğitim almadığı, tatbikat yapılmadığı, hatta otel müşterilerinin yönlendirilmediği anlaşılıyor. İki değil yirmi yangın merdiveni olsa bile bu durum sonuçları değiştirmez.

Ama ortaya çıkan sonuca baktığınız zaman 66 kişi hayatını kaybediyorsa bu yangın bir felakete dönüşüyorsa bunların hiçbirinin olmadığını, olanların da kullanımının bilinmediği anlaşılıyor. Ayrıca Turizm Bakanlığı'nın yapıldıktan sonra 1998 yılında defalarca revizyon geçiren ve yangına karşı son derece yanıcı bir madde olan ahşapla kaplanan (eğer yangına karşı koruyucu epoksi türü malzemelerle kaplanırsa yangına dayanıklıdır) ama burada o yapılmadığı bütün otelin dış cephesini ahşapla kaplandığı hiçbir şekilde üzerine yangın önleme malzemesi yapılmadığı, şömine gibi binanın yükseltildiği ve ufak bir kıvılcımın bile otelin yanmasına sebep olacağı belliyken Turizm Bakanlığı bununla ilgili önlem almış mı? Bununla ilgili bir yangın mühendisine bir rapor ver demiş mi? Hayır. Dönüp dolaşıp itfaiyenin üzerine sorumluluk atmak, sorumluluk atmaktan başka bir şey değil."

Kaptan, otelin dış cephesinin yanıcı ahşapla kaplandığını, yangın önleme sistemlerinin bulunmadığını ve Turizm Bakanlığı’nın yeterli önlem almadığını ifade etti:

“Otel yangınlarının yüzde 40’ı mutfakta çıkar. Erken uyarı ve yangın söndürme sistemleri yoksa, bu sonuç kaçınılmazdır. Bakanlık sorumluluğu itfaiyeye atarak kendini aklamaya çalışıyor. Fakir sobadan, zengin otel yangınından ölüyor; sonuç değişmiyor. Sonuç olarak ihmal ve sorumluların (bakanlık, belediye, devlet görevlileri-kime bağlıysa) denetimsizliği olanların baş sebebidir.”

Türkiye'deki siyasi ve iş dünyası erklerinin ahbap-çavuş ilişkisi

Kaptan ayrıca Türkiye’de kaliteli mühendislik ve mevzuat bulunduğunu ancak ahbap-çavuş ilişkileri nedeniyle bunların uygulanamadığını belirtti:

“Ülkede hem mevzuat hem de bunları uygulayacak kaliteli mühendis var. Ama ne uygulanabiliyor ne de denetlenebiliyor. Neden! Tamamen Türkiye'deki siyasi ve iş dünyası erklerinin ahbap-çavuş ilişkisinden dolayı. Soma’dan İzmir depremine, Gebze mühimmat patlamasına kadar birçok olayda olduğu gibi, bu felaket de ihmal ve denetimsizliğin sonucudur.”

İhmaller zinciri 66 cana mal oldu

Kartalkaya yangını, Türkiye’deki denetim ve afet yönetimi eksikliklerini yeniden gündeme taşıdı. Soruşturmalar devam ederken, olayda ihmali bulunanların cezalandırılıp cezalandırılmayacağı ise belirsizliğini koruyor.

Kaynak:

Öne Çıkanlar