Aksoy Araştırma kurucusu Ertan Aksoy: İktidarın söylemleri, yenilgiyi kabul edişi temsil ediyor

Aksoy Araştırma kurucusu Ertan Aksoy: İktidarın söylemleri, yenilgiyi kabul edişi temsil ediyor
Aksoy Araştırma kurucusu Ertan Aksoy, "Özellikle muhalif kesimlerde seçimlerin ilk turda biteceğine ilişkin umut bir hayli yüksek. Esasen bunun altının boş olmadığını ifade etmek gerekir” dedi. Aksoy iktidar kanadının söylemleriyle...

Aksoy Araştırma kurucusu Ertan Aksoy, "Özellikle muhalif kesimlerde seçimlerin ilk turda biteceğine ilişkin umut bir hayli yüksek. Esasen bunun altının boş olmadığını ifade etmek gerekir” dedi. Aksoy iktidar kanadının söylemleriyle ilgili ise "Bu söylemler yenilgiyi kabul edişi temsil ediyor. Öte yandan kaybetmeyi ise garanti altına alıyor." ifadelerini kullandı.

Aksoy Araştırma Şirketi kurucusu Ertan Aksoy, son düzlükteki bulguları Gazete Duvar’a değerlendirdi.

“MUHALEFETİN SEÇİMLERİN İLK TURDA BİTECEĞİNE İLİŞKİN UMUDUNUN ALTI BOŞ DEĞİL”

Araştırma bulgularının gösterdiğine göre seçimlerin ikinci tura kalma ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirten Ertan Aksoy, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Özellikle muhalif kesimlerde seçimlerin ilk turda biteceğine ilişkin umut bir hayli yüksek. Esasen bunun altının boş olmadığını ifade etmek gerekir. Öyle ki, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun oy bandının %47-48 dolaylarında seyrettiğini gözlemliyoruz. Bu durum, seçimin kazanılması için gerekli oy olan %50+1’den 2-3 puan geride olunduğunu gösteriyor ki, bu 2-3 puanlık fark anketlerin hata payı içerisinde olan bir miktardır. Bununla birlikte seçimin son haftasına girerken, sık karşılaştığımız ‘seçmenin güçlü olana meyletme’ eğilimini de göz önüne aldığımızda bahsini ettiğimiz umudun haklı gerekçelerini görüyoruz.”

“HÜDA-PAR DOĞRUDAN OY KAYBI YAŞATMASA DA AKP’YE DÖNME EĞİLİMİNİ KIRDI”

Hüda-Par’ın Cumhur İttifakı’na katılımı sonrası doğrudan oy kaybı yaşatmadığını belirten Ertan Aksoy, "Bununla birlikte AKP’nin ya da Erdoğan’ın oylarında yükselmeye de yol açmadı. Ancak, Hüda-Par ile ittifakı bir radikalleşme potansiyeli olarak okumak gerekir. Bu bağlamda ise Hüda-Par, radikalleşmeye karşı mesafeli olan muhafazakâr seçmenin AKP’ye dönme eğilimini kırmıştır" açıklamasını yaptı.

İKTİDARDAKİLERİN SÖYLEMLERİ: YENİLGİYİ KABUL EDİŞİ TEMSİL EDİYOR

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın “14 Mayıs akşamı ya şampanya patlatıp bunu sabaha kadar kutlayanlar olacak ya da temiz alnını şükür için secdeye koyanlar” sözlerini ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “14 Mayıs seçimleri siyasi darbe girişimidir” açıklamasını değerlendiren Ertan Aksoy, şunları kaydetti:

“Bu söylemler yenilgiyi kabul edişi temsil ediyor. Öte yandan kaybetmeyi ise garanti altına alıyor. Öyle ki, bahsini ettiğimiz söylem biçimi iktidarın %30’luk sabit seçmenine temas ediyor olabilir ancak, potansiyel seçmenini ise olumsuz etkiliyor.”