Ankaragücü ligden düşürülebilir mi; EURO 2032 Türkiye’den alınabilir mi?

Ankaragücü ligden düşürülebilir mi; EURO 2032 Türkiye’den alınabilir mi?
Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Orhan, Faruk Koca’nın hakeme yönelik saldırısının Ankaragücü Kulübü’ne nasıl bir sonuç çıkaracağını değerlendirdi.Orhan'ın cevapları şöyle:Olayla...

Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Orhan, Faruk Koca’nın hakeme yönelik saldırısının Ankaragücü Kulübü’ne nasıl bir sonuç çıkaracağını değerlendirdi.

Orhan'ın cevapları şöyle:

Olayla ilgili olarak MKE Ankaragücü kulübüne herhangi bir yaptırım uygulanabilir mi?

"Esasen başkanının ya da herhangi bir yöneticisinin işlediği bir fiil dolayısıyla kulübe ceza verilmez. Ceza hukukuna ilişkin cezaların şahsiliği ilkesi bazı istisnaları olsa da (örn. tribün cezaları) aslında spor disiplininde de esas alınan bir ilkedir. Dolayısıyla bir kulübün sırf başkanının münferiden hakeme saldırıda bulunması sebebiyle cezalandırılması (ligden ihraç, alt lige düşürme) söz konusu olmaz. Ancak müsabakanıntamamıyla alakalı olarak kulübün cezalandırılabileceği “ayrı bir fiil” (örn. hakemler ve diğer müsabaka görevlilerine toplu müdahale, usulsüz seyirci alma ve merdiven boşluklarının boş bırakılmaması, kötü tezahürat veya saha olayları vb) hakem ve temsilci gibi müsabaka görevlerinin raporlarına yansırsa o zaman kulübün ceza alması gerekir."

Olay akabinde Türkiye’nin Euro 2032 ev sahipliğinin tehlikeye gireceğine dair haberler mevcut, bu olabilir mi?

"Anılan olay uluslararası boyutu olmayan ve münferit olarak gerçekleştirilen bir eylem. Kurumsal bir boyutu yok. Akreditasyona sahip bir kulüp başkanının böyle bir eylem gerçekleştirebileceğini öngörülmez. Ayrıca TFF ve diğer kulüplerin yanı sıra resmi makamlar da tepki olarak bir duruş sergilemiş durumda. Ülke imajı olarak kötü etkileri yadsınamaz ancak dikkat çekmek gerekir ki, Türkiye bu şampiyona da aday ülke değil, organizasyonun sahibi iki ülkeden biri olarak ilan edilmiş durumda. Toparlamak gerekirse böyle bir olasılığın gerçekleşmesi mümkün değil"