Atilla Kart’tan Bülent Tezcan’a yanıt: CHP AİHM’e gitti diyor, bilgi kirliliği ve karambol yaratıyor; açtığım davayı neden engellediler?

Atilla Kart’tan Bülent Tezcan’a yanıt: CHP AİHM’e gitti diyor, bilgi kirliliği ve karambol yaratıyor; açtığım davayı neden engellediler?
Gazete Pencere Haber MerkeziCHP Milletvekili Atilla Kart’ın “2017 Anayasa değişikliği referandumunda mühürsüz oyların geçersiz sayılmasına itiraz etmek için kararı CHP adına Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) götürmesinin...

Gazete Pencere Haber Merkezi

CHP Milletvekili Atilla Kart’ın “2017 Anayasa değişikliği referandumunda mühürsüz oyların geçersiz sayılmasına itiraz etmek için kararı CHP adına Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) götürmesinin parti yönetimi tarafından engellendiğini” açıklamasının ardından tartışma sürüyor.

O dönem CHP Grup Başkanvekili olan Bülent Tezcan’ın “CHP olarak biz AİHM'e gittik, dava açtık. AİHM, referandum ve yerel seçimler yetki alanında olmadığı gerekçesiyle, talebimizi yetkisizlikten reddetti” sözlerine Atilla Kart, Twitter (X)’dan yanıt verdi.

Kart, “Bülent Tezcan’ın bilgi kirliliği ve karambol yaratmaya çalıştığını” belirterek “CHP Genel Merkezi’nin, benim dışımda açtığı dava; referandumdaki hak ihlalleri nedeniyle, referandumun iptali talebiyle açılan bir davaydı. Oysa, AİHM' in, referandumun doğrudan iptaline yönelik olarak yapılan başvuruları reddettiği biliniyordu. AİHM, yasama organı seçimindeki ihlal iddialarına bakacağı yönünde içtihat oluşturmuştu. Genel Merkez, bu durumu bildiği halde dava açtı. Kaçınılmaz olarak bu dava reddedildi” diye konuştu.

Kart’ın açıklaması şöyle:

"16 Kasım 2017 (2,5 milyon mühürsüz zarf ve oyun kullanıldığı) Referandumu konusunda, CHP Mv. Bülent TEZCAN bilgi kirliliği ve karambol yaratmaya devam ediyor.

Genel Merkezi’nin, benim dışımda açtığı dava; referandumdaki hak ihlalleri nedeniyle, referandumun iptali talebiyle açılan bir davaydı. Oysa, AİHM' in, referandumun doğrudan iptaline yönelik olarak yapılan başvuruları reddettiği biliniyordu. AİHM, yasama organı seçimindeki ihlal iddialarına bakacağı yönünde içtihat oluşturmuştu. Genel Merkez, bu durumu bildiği halde dava açtı. Kaçınılmaz olarak bu dava reddedildi. Bülent Tezcan'ın "açtık" dediği dava bu davadır.

Benim CHP adına açtığım dava ise, YSK'nın saat 16:10 civarında tesis ettiği "idari işlemin iptaline" yönelik davaydı. Ben bu dava için ısrarla talepte bulundum ve tarafıma vekaletname verildi. Sayın Sami Selçuk' un bu konu hakkında özel olarak yaptığı ve "Doğmayan Halk Oylaması" başlığını taşıyan çalışmada da ifade edildiği üzere, YSK'nın bu işlemi hukuksal yönden "yok hükmünde" olan bir işlemdir. En üst düzeyde yaptığım görüşmelere dayanarak söylüyorum; sonuç alma ihtimali yüksek olan bir davaydı.

Soru ve sorun şu; Bülent Tezcan ve diğer failler, CHP adına açtığım bu davayı neden engellediler?"

Ne olmuştu?

Atilla Kart, gazeteci Nevşin Mengü’nün programında Yüksek Seçim Kurulu'nun 2017'deki Anayasa değişikliği referandumunda mühürsüz oyları geçerli sayması kararını, CHP adına Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götürmesinin engellendiğini iddia etti.

O dönem CHP Grup Başkanvekili Bülent Tezcan iddialarla ilgili şunları dedi:

“Çok kapsamlı bir dilekçe hazırlandı. Rıza Türmen'in kontrolünden geçti, Anayasa hukukçularının denetiminden geçti. Ciddi bir heyet çalıştı. Partiyi bu kadar küçültmenin alemi var mı? Kendisi, kendi davasını taşımanın merakındaydı. Parti, kişilerin arzularına göre hareket etmez. CHP olarak biz AİHM'e gittik, dava açtık. AİHM, referandum ve yerel seçimler yetki alanında olmadığı gerekçesiyle, talebimizi yetkisizlikten reddetti.”

TIKLAYIN - Atilla Kart: Mühürsüz oylar için CHP adına AİHM’e gitmem engellendi