Bahar provasına uyarı: Meteoroloji 12 ili sarı kodla uyardı, İstanbul'a yarım saat uzaklıkta!

Meteoroloji'den yapılan açıklamaya göre bahar havası gelirken yağış ve fırtına da eksik olmayacak. 12 il sarı kodla uyarıldı.

Bahar provasına uyarı: Meteoroloji 12 ili sarı kodla uyardı, İstanbul'a yarım saat uzaklıkta!

GAZETE PENCERE - Günlerdir soğuk hava ile güne başlayan Türkiye'ye müjdeli haberi geçtiğimiz günlerde Meteoroloji Genel Müdürlüğü vermişti.

Kurum "bahar provası" sonrası için yaptığı uyarılar bugün başladı. Dün Ege Bölgesi için yapılan ve rüzgar hızı saatte 75 kilometreye kadar çıkan şiddetli fırtına uyarısının ardından beklenen sağanak yağışlar batı kıyılarından Türkiye’ye giriş yaptı.

FIRTINA VE YAĞMUR

Meteoroloji, fırtınanın peşine gelen kuvvetli yağışlar nedeniyle 12 il için uyarının dozunu artırarak "sarı kodlu" alarm verdi. Özellikle Bursa ve Balıkesir hattını da içine alan yoğun yağış kütlesi, kuş uçumu mesafeyle İstanbul'un sınırına kadar dayanarak kentin kapısına yarım saat kadar yaklaştı.

İSTANBUL'A YARIM SAAT UZAKLIKTA

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre, ülke genelinde parçalı ve çok bulutlu bir hava hakim olurken, bahar değerlerinin ardından Batı bölgelerinden itibaren şiddetli yağış dalgası giriş yaptı.

Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu (Kayseri ve Sivas hariç), Batı Karadeniz (Sinop hariç) ile Çorum ve Siirt çevrelerinde yağmur ve sağanak yağış bekleniyor. Ege ve Akdeniz kıyılarında yağışların yer yer gök gürültülü sağanak, Hakkari ve Şırnak çevrelerinde ise karla karışık yağmur ve yer yer kar şeklinde olacağı tahmin ediliyor.

Özellikle Aydın, Denizli ve Muğla çevrelerinde yağışların yer yer çok kuvvetli ve şiddetli; Ege geneli, Batı Akdeniz ile Balıkesir ve Bursa çevrelerinde ise kuvvetli olması beklendiğinden sarı kodlu uyarı yapıldı. Haritalarda görülen ve Bursa'yı da içine alan yağış kümesinin, kuş uçumu mesafeyle İstanbul’un sınırına kadar dayanması dikkat çekti.

Hava sıcaklıklarının batı kesimlerde 3 ila 5 derece azalacağı, kuzeydoğu kesimlerde ise 2 ila 4 derece artacağı öngörülüyor. Rüzgarın Ege ile Batı Akdeniz'de güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde (50-70 km/sa) eseceği tahmin edildiğinden, ulaşımda aksamalar ve çatı uçması gibi olumsuzluklara karşı vatandaşların tedbirli olması istendi.

SARI KODLU UYARI

Meteoroloji'nin yayınladığı uyarı haritasına göre Afyonkarahisar, Aydın, Bursa, Isparta, Kütahya, Muğla, Antalya, Burdur, Denizli, İzmir, Manisa ve Uşak olmak üzere toplam 12 il sarı kodla işaretlendi.

İç kesimlerde akşam ve gece saatlerinde pus ve yer yer sis hadisesi beklenirken, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun doğusunda yüksek kar örtüsüne sahip eğimli alanlarda çığ ve kar erimesi tehlikesinin sürdüğü bildirildi.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar