Barış Terkoğlu: CHP’ye operasyon mu geliyor?

Barış Terkoğlu: CHP’ye operasyon mu geliyor?
Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, “Tam da yerel seçimlere gidilirken 7 yıldır CHP’li belediyelere operasyon için bahane edilen Erkan Karaaslan dosyasının yeniden ortaya çıkarılması tesadüf mü?" dedi.Terkoğlu, ihalelerde...

Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, “Tam da yerel seçimlere gidilirken 7 yıldır CHP’li belediyelere operasyon için bahane edilen Erkan Karaaslan dosyasının yeniden ortaya çıkarılması tesadüf mü?" dedi.

Terkoğlu, ihalelerde usulsüzlük yapmakla suçlanan ve geçen yıl 4 Nisan’dan bu yana cezaevinde bulunan eski Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak hakkında hazırlanan iddianamedeki detaylara dikkati çekti. Terkoğlu'nun aktardığına göre Toprak hakkında Küçükçekmece Savcılığı’nın yazdığı iddianame, 14 Mayıs seçimlerinden iki gün önce, mahkemeye teslim edildi. Mahkeme ise ikinci turdan bir gün sonra iddianameyi kabul etti. İddianamede, Toprak, 2014-2016 aralığında yapılan ihalelerde usulsüzlük yapmakla suçlanıyor.

Toprak’ın avukatı Celal Ülgen’le dava üzerine konuştuklarını belirten Terkoğlu şunları yazdı:

"Soruşturma 26 Kasım 2016 günü, eski adıyla BİMER, yeni adıyla CİMER’e gelen isimsiz bir ihbarla başlamıştı.

İhbar mektubu artık dosyada okunabiliyor.

“FETÖ örgütüne para aktaran CHP’li belediye başkanları” başlığını taşıyor. O dönem, hükümet medyasında, “FETÖ’nün belediyeler imamı” olmakla suçlanan, aslında birçok devlet kurumuna da danışmanlık hizmeti veren Erkan Karaaslan’ın şirketlerine, CHP’li belediyelerden verilen ihaleleri, numara ve miktarıyla sıralıyor.

Handan Toprak dışında başka belediye başkanları da mektupta var. O dönem Beylikdüzü’nü yöneten Ekrem İmamoğlu’nun, Sarıyer’in belediye başkanı Şükrü Genç’in, Bakırköy’ü halen yöneten Bülent Kerimoğlu’nun isimsiz ihbar mektubuyla hedef alınması dikkat çekiyor.

FETÖ suçlamasıyla uzun süre tutuklu kalan Karaaslan, 2021 yılının aralık ayında, bu suçlamadan beraat etti. Ancak kısa süre sonra, belediyelerdeki yolsuzluk iddiasıyla yeniden tutuklandı. Nitekim 27 sanıklı iddianamenin ilk sırasında Karaaslan var.

(...) Hazırlanan bilirkişi raporunda İstanbul Maltepe Belediyesi, Antalya Döşemealtı Belediyesi, Van’ın Edremit Belediyesi, Aydın Kuşadası Belediyesi, İzmir Çiğli Belediyesi gibi birçok belediyeye dair yazışmalara yer verilmiş.

Celal Ülgen, bunun anlamını şöyle aktarıyor: “Bunun sonucu olarak içerisinde İzmir, Aydın, Adana gibi il ve birçok ilçe belediyesine ait verilerin, sanıklardan Erkan Karaaslan’ın el konulan dijital materyallerinden çıktığı ileri sürülmüştür.”

Ülgen’e göre, bu olay, yerel seçim sürecinde, CHP’li belediyelere dönük bir operasyon için ön hazırlık gibi: “Yeni bir Ergenekonvari kumpas olayı ile karşı karşıya olduğumuzu düşünüyorum. Bu kez hedef CHP’li belediyeler ve yerel yönetimler. AKP’li Van-Edremit Belediyesi’nin de işe karıştırılması bence ham meyve gibi duruyor ortada.”

Tam da yerel seçimlere gidilirken 7 yıldır CHP’li belediyelere operasyon için bahane edilen Erkan Karaaslan dosyasının yeniden ortaya çıkarılması tesadüf mü? Bunu zaman gösterecek.