Bayramı hapiste geçiren 1 Mayıs öğrencilerinin mahkemelerine günler kaldı

Bayramı hapiste geçiren 1 Mayıs öğrencilerinin mahkemelerine günler kaldı
1 Mayıs'ı Taksim’de kutlamak istedikleri için tutuklanan öğrencilerin ilk duruşması 17 Temmuz'da.

Anayasa Mahkemesi’nin açık kararına rağmen 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın Taksim’de kutlanmasına izin verilmemiş, engellemeler sonrası çıkan olaylar ve sonrasında yapılan operasyonlarda gözaltılar ve tutuklamalar yaşanmıştı. Yapılan itirazlar ve çağrılar sonucu bazı öğrenciler tahliye edilirken, 59 kişi Marmara Cezaevi’nde hala tutuklu bulunuyor.

Mahkemesi, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın Taksim Meydanı'nda kutlanmasının engellenmesine ilişkin 2014 ve 2015 yıllarında yapılan başvurular üzerine önemli bir karar verdi. Mahkeme, Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs etkinliklerinin yasaklanmasının "toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı"nın ihlali olduğuna hükmetti. Kararda, Taksim Meydanı'nın işçi ve sendikalar için sembolik bir öneme sahip olduğu, bu nedenle 1 Mayıs'ın burada kutlanmasının emekçilerin ortak hafızasının bir parçası olarak değerlendirilmesi gerektiği belirtildi​

Mahkeme, Valiliğin Taksim Meydanı'nın gösteri alanları arasında olmadığı ve kamu düzenini koruma gerekçeleriyle aldığı yasaklama kararlarının yetersiz olduğunu vurguladı. Bu gerekçelerin demokratik toplum düzeni açısından kabul edilemez olduğuna karar verildi. Ayrıca, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının mekân seçme özgürlüğünü de içerdiği, bu nedenle katılımcıların Taksim Meydanı'nı seçme hakkının korunması gerektiği ifade edildi​.

21 Mayıs'ta başlayan operasyonlarda toplamda 77 kişi tutuklandı. Tutuklananlardan Devrimci Gençlik Dernekleri (DGD) üyesi Batuhan Yanar, Demokratik Halk Derneği (HALK-DER) üyesi Öyküm Bozbay ve Gazete Patika muhabiri Ali Kadir Güler avukatların yaptığı itiraz sonrası tahliye edildi.

Bazı öğrenciler 3 Temmuz, bazıları ise 17 Temmuz’da hakim karşısına çıkacak. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, tutuklular ile görüşerek onların durumlarını kamuoyuna duyurmuştu. Çakırözer’in cezaevinde görüştüğü Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi 1. sınıf öğrencisi Alev Palo, sınavlarına giremediğinden bursunu kaybetme riski ile karşı karşıya kaldığını belirtti.

Alev Palo, “Biz Anayasal hakkımızı kullanıp Taksim’de 1 Mayıs kutlamak istediğimiz için cezaevine konulduk. 40-45 gündür hukuksuz biçimde burada tutuluyoruz. 59 kişi bu bayrama ailelerimizden, arkadaşlarımızdan ayrı girmek zorunda bırakıldık. Büyük bölümümüz öğrenci. Özgür Özel’e teşekkür ederiz. O, Adalet Bakanı ile temasa geçince bazı öğrenciler tahliye edildi. Ama içeridekilerin büyük bölümü hala öğrenci. Ben de Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü 1. Sınıf öğrencisiyim. Buradaki tutukluluğumuz her birimiz için çok mağduriyetler yarattı. Okuldaki sınavlarına gitmek isteyenler Jandarma eşliğinde götürüldü. Ama içinde olduğumuz durum nedeniyle ben gitmedim. O yüzden bazı derslerden kaldım. Ortalamam düştüğü için de gelecek yıl KYK bursumu kaybediyorum,” diye konuştu.

Bu durum, tutuklu öğrencilerin eğitim hayatlarında büyük sorunlar yaşadığını ve maddi desteklerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldıklarını ortaya koyuyor. Tutuklu kalan öğrenciler için bu süreç, hem akademik hem de kişisel anlamda ciddi zorluklar yaratmaya devam ediyor.

Kaynak:

Öne Çıkanlar