Bekir Ağırdır yanıtladı: Kılıçdaroğlu’yla Erdoğan arasındaki fark ne kadar?

Bekir Ağırdır yanıtladı: Kılıçdaroğlu’yla Erdoğan arasındaki fark ne kadar?
Kamuoyu araştırmacısı Bekir Ağırdır, 14 Mayıs seçimlerine ilişkin olarak, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ilk turda kazanma şansı olacağını belirterek, "İkinci tura...

Kamuoyu araştırmacısı Bekir Ağırdır, 14 Mayıs seçimlerine ilişkin olarak, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ilk turda kazanma şansı olacağını belirterek, "İkinci tura kalırsa yüzde 52-53 oy alacak gibi görünüyor. Bugünün muhalifleri de yeni Meclis’te çoğunluğu oluşturacak" dedi.

Gazete Oksijen'den İlke Gürsoy'a konuşan Bekir Ağırdır, "İlk turda Kılıçdaroğlu’yla Erdoğan arasındaki fark aşağı yukarı ne kadar?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Çok yakın, neredeyse başa baş ama burun farkıyla Kemal Bey önde. Aslında seçmenin yüzde 80’inin oy tercihi artık belli. Kalan yüzde 20’nin ne kadarının sandığa gidip gitmeyeceği önemli. Gittikleri zaman da her 10 kişiden yedisinin muhalefete ya da Kemal Bey’e, üçünün Tayyip Bey’e oy vermeye daha yatkın olduğunu söylemek mümkün. İlk turda Oğan ve İnce’ye oy veren yüzde 7’nin ikinci turda Kılıçdaroğlu’na vereceği de hâlâ garanti değil, siz bunu “muhasebe hesabı değil” diye sıkça vurguluyorsunuz.

 Aynen öyle, ikinci tura kalınca durum biraz başka. Çünkü parlamento aritmetiğinin ikinci turu etkileme potansiyeli var. İki tur arasında iktidarın kas gücüyle neyi ne kadar bükmeye zorlayacağı, siyasi alanı ne kadar daraltacağı ya da basınç altında tutacağı belirsiz. Onun için ikinci turda kategorik olarak böyle demek mümkün değil. Ama araştırmalar üzerinden bakarsan, ikinci turda Kemal Bey’in seçilmesi neredeyse kesin gibi görünüyor. Ama demin dediğim gibi, başka etkileri ölçebilme şansımız yok. Birinci turda da bu iş bitiyor demek için henüz erken ama Kemal Bey önde."

Ağırdır, “Seçmenin yüzde 80’inin oy tercihi artık belli. Kalan yüzde 20’nin ne kadarının sandığa gideceği önemli. Gittikleri zaman da her 10 kişiden 7’si Kılıçdaroğlu’na, 3’ü Erdoğan’a oy vermeye daha yatkın” dedi.