Çavuşoğlu’ndan Suriye açıklaması: Görüşmelerin devam etmesinde fayda var

Çavuşoğlu’ndan Suriye açıklaması: Görüşmelerin devam etmesinde fayda var
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, mevkidaşı Lavrov’la bir araya gelmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında Suriye ile görüşmelerin devam etmesi gerektiğini söyledi.Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, mevkidaşı Lavrov’la bir araya gelmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında Suriye ile görüşmelerin devam etmesi gerektiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Lavrov’la tahıl koridoru, Ukrayna, Suriye, Azerbaycan-Ermenistan ve Akkuyu Nükleer Santraline ilişkin görüşen Çavuşoğlu, Suriye yönetimi ile yapılan görüşmelerin devam etmesi gerektiğini savundu.

Deprem sonrası desteği için Rusya'ya teşekkür eden Çavuşoğlu, “Savaşın bir an önce müzakere ile bitmesi gerektiğini söyledik. Türkiye olarak elimizden gelen desteği vermeye hazır olduğumuzu vurguladık” dedi.

Tahıl koridoru anlaşmasının gıda krizinin azaltılması bakımından önemli olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Rus tahılı ve ihracatının önündeki engellerin de kaldırılması gerektiği konusunda mutabıkız. Bu engellerin kaldırılması için gayretleri destekliyoruz” şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, Suriye ile görüşmelere ilişkin “Bugün diğer bölgesel meseleleri de ele aldık, özellikle Suriye'yi konuştuk. Bir iki toplantıda meselelerin çözülemeyeceğini biliyoruz ama görüşmelerin devam etmesinde fayda var. Dörtlü dışişleri bakanları toplantısının ne zaman olacağını da değerlendirdik” dedi.

Çavuşoğlu’nun konuşmasından satır başları şu şekilde:

“Arzumuz bir an önce Azerbaycan-Ermenistan arasında kalıcı barış anlaşmasının imzalanması.

Kıbrıs konusunda da görüş alışverişinde bulunduk.

Bugünkü toplantımızda Afganistan'ı da değerlendirdik. Taliban'ı tanımadan angajmanımız devam ediyor. Ancak kız çocuklarına ve kadınlara yönelik uygulamaları kabul edilemez.

Ekonomik ve ticari ilişkilerimizin geliştirilmesi konusunda ortak bir irademiz var. Akkuyu Nükleer Enerji Santrali dahil olmak üzere, enerji işbirliği konularını ele aldık. Santralin açılışının ilk etabı 27 Nisan'da olacak.

İstanbul tahıl anlaşması geçen sene temmuz ayında imzalanmıştı. Şimdiye kadar 866 gemi 27 milyon tondan fazla tahıl ve gıdayı sevk etti. Dünyada bir gıda fiyat istikrarının getirilmesine katkı sağladı. Ayrıca Cumhurbaşkanımız Erdoğan Sayın Putin ile her görüşmesinde en az gelişmiş ülkelere bu buğdayın gitmesi yönünde düşüncelerini vurguladı.

Ayrıca Rus tahılının bir miktarının Türkiye'ye getirilmesi ve burada un haline getirilip en az gelişmiş ülkelere unun ulaştırılması konusunda işbirliği başladı. Katar da buna destek veriyor. Kriz devam ediyor, savaş devam ediyor ama bu tür adımlarla dünya gıda krizinin en az şekilde hissedilmesi için önemli çaba sarf ediyoruz.

Rus tahıl, gübre ve amonyağının ihracatının sağlanması için BM ve Rusya arasında anlaşma var. Bunun da aynı şekilde sağlanması önem arz ediyor. ABD ve Birleşik Krallık ödemeler ve sigorta konusunda bazı adımlar attı ama sorun hala devam ediyor. Özellikle bankaların bu ürünler yaptırımlara dahil edilmemesine rağmen ödemeler konusunda adım atmadığını görüyoruz. New York'ta Guterres ile BM ve Türkiye olarak bu konuda ne yapabileceğimizi değerlendirdik.

Burada adil olmak zorundayız. Bunu söylediğimiz zaman bazen bize 'Siz Rusya'yı mı destekliyorsunuz?' diyorlar. Hayır, biz Rusya'yı desteklediğimizden değil, biz zaten Rusya'dan tahıl ve gübre ithal ediyoruz. Önemli olan bu anlaşmanın devamı için Ukrayna'dan tahıl ve gübrenin ihracatının devam edebilmesi için var olan mutabakatların yerine getirilmesi lazım, bizim söylediğimiz bu. Mesela Rusya Federasyonu'nun Ziraat Bankası halen SWIFT sistemine dahil edilmedi. Bu konuda da sorun devam ediyor."

Öte yandan toplantıda birir Rus gazetecinin Türkiye seçimlerine ilişkin sorusunu yanıtlayan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Beni kimseyle karıştırmadınız değil mi? Sizi Amerika temsilcileriyle basın toplantısına davet ediyorum. Rusya hiçbir zaman kimsenin iç işlerine karışmaz" yanıtını verdi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise, yöneltilen soruya ve Lavrov'un yanıtına "Sorunuzu garipsedim ama Lavrov'a bu cevabı için teşekkür ediyorum. Rusya'dan da böyle bir girişim görmedik zaten" yorumunu yaptı.

LAVROV: BİZDE DE TÜRKİYE'DEKİ GİBİ 'KARA GÜN DOSTU' TABİRİ VAR

Ev sahibi Çavuşoğlu’nun ardından söz alan Lavrov ise ülkesinin Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye’ye destek verdiğini hatırlatarak, “Bizde de Türkiye'deki gibi 'kara gün dostu' tabiri var ve biz de Türk dostlarımızın her zaman yanında olmaya çalışıyoruz. Türk halkına en derin başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Hasar gören altyapının en hızlı şekilde onarılmasını diliyorum” dedi.

Akkuyu NGS’nin Türkiye’nin enerji güvenliğini güçlendireceğini söyleyen Lavrov, “27 Nisan'da santralin birinci blokuna nükleer enerji sevk etmiş olacağız” bilgisini verdi.

Filistin-İsrail konusunda BMGK kararlarının uygulanması çağrısı yapan Lavrov, Ermenistan’la Türkiye ilişkilerin normalleşmesini istediklerini ifade etti.

“RUSYA'YI YENDİKTEN SONRA SIRA ÇİN'E GELECEK”

Ukrayna konusunda batının tutumunun yapıcı olmadığını söyleyen Lavrov, “Hedeflerini Rusya'yı sahada yenmek olarak açıkladılar. Bağımsız, egemen politika yürüten ülkelere karşı faaliyetlerde bulunuyorlar. Rusya'yı yendikten sonra sıra Çin'e gelecek. Kendi ulusal çıkarlarını koruyan her ülkeyi sindirmeye çalışıyorlar. ABD çıkarlarına tabii olmalarını istiyorlar” diye konuştu.

"TAHIL ANLAŞMASININ RUS KISMI UYGULANMIYOR"

Lavrov, şu ifadeleri kullandı:

“Ukrayna ile ilgili görüşmeler sadece Rusya’nın çıkarlarının göz önüne alınması durumunda gerçekleşebilir. Barış görüşmelerine yanaşmadığımız doğru değil, fakat bu görüşmelerin, daha önce sunduğumuz prensiplere dayanması gerekiyor.

Tahıl anlaşmasının Rus kısmı uygulanmıyor. BM sürekli Batı ülkelerine çağrıda bulunuyor fakat nafile, hiçbir karşılık vermiyorlar. Rus tarım ürünlerinin dünya pazarlarına ulaşmasının önünü kesen kısıtlamalar sürüyor, hatta giderek artıyor.
Çavuşoğlu'nu Moskova'ya davet ediyorum.”

Öte yandan Lavrov'un, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşeceği de öğrenildi.