ChatGPT ve OpenAi kullananlar dikkat: Yapay zeka saldırıları yükselişte

ChatGPT ve OpenAi kullananlar dikkat: Yapay zeka saldırıları yükselişte
Siber saldırılarla mücadelede etkili bir yöntem olarak kullanılan yapay zeka, aynı zamanda saldırıların yapay zeka tarafından gerçekleştirilmesini daha da zorlu hale getiriyor. ChatGPT ve OpenAI API gibi araçları hedef alan bazı...

Siber saldırılarla mücadelede etkili bir yöntem olarak kullanılan yapay zeka, aynı zamanda saldırıların yapay zeka tarafından gerçekleştirilmesini daha da zorlu hale getiriyor. ChatGPT ve OpenAI API gibi araçları hedef alan bazı kampanyalar da belirlendi. Casus yazılımların arasında, özellikle SpinOk tehdidiyle ilişkilendirilen Android casus yazılım vakalarında dikkate değer bir artış yaşandı.

Cl0p saldırısı, küresel şirketlerden ABD devlet kurumlarına kadar birçok kuruluşu hedef aldı. Cl0p'in stratejisinde önemli bir değişiklik, fidye ödenmediğinde çalınan bilgilerin kamuya açık web sitelerine sızdırılması oldu; bu yaklaşım, ALPHV fidye yazılımı çetesinde de görüldü.

Android/Pandora adlı yeni bir tehdit, IoT cihazlarına yönelik olarak Android cihazları ele geçirerek DDoS saldırıları için kullanıldı. Ayrıca, yapay zeka destekli ChatGPT sohbet robotuna atıfta bulunan "ChatGPT" benzeri kötü amaçlı alan adlarına erişme girişimleri gözlendi. Bu alan adları aracılığıyla karşılaşılan tehditler arasında, OpenAI API anahtarlarını güvensiz bir şekilde işleyen web uygulamaları yer aldı, bu da kullanıcıların OpenAI API anahtarlarının gizliliğini korumanın önemini vurguladı.

SpinOK casus yazılımı, Android tehditleri arasında öne çıkarken, H2 2023'te en çok kaydedilen ikinci tehdit, güvenliği ihlal edilmiş web sitelerine enjekte edilen kötü amaçlı JavaScript kodu olan JS/Agent olarak belirlendi.

Kripto para birimi tehditleri açısından, bitcoin'in değerindeki artışa rağmen, bu artışa paralel bir artış gözlemlenmedi. Ancak, kripto para hırsızları, kripto para cüzdanlarını hedef alan Lumma Stealer adlı kötü amaçlı yazılımın yükselişinden kaynaklanan önemli bir artış yaşadı.

NATO: Mücadeleye hazırız

NATO'nun yeni güvenlik tehditlerinden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı David van Weel, "Yapay zeka, ağların korunması için manuel tarama yerine otomatik taramaya imkan tanıyor. Ancak bunun tersi de mümkün," şeklinde açıklamalarda bulunuyor.

Özellikle Ukrayna'nın işgali sonrasında ulusal altyapı sistemleri ve özel şirketlere yönelik siber saldırılar dramatik bir artış gösterdi. Bu bağlamda NATO, bu yıl itibariyle herhangi bir ittifak üyesine yapılan siber saldırının 5. maddeyi devreye sokabileceğini belirtti. Yani, bir üye ülkede gerçekleşen bir saldırı, NATO'nun tamamına yapılmış gibi değerlendirilerek ortak bir tepki oluşturulmasının kapılarını aralayabilir.

İlginizi çekebilir: İnsan müdahalesine gerek kalmadı: Yapay zeka kendi ekosistemini kuruyor