CHP, tepki çeken oy kullanma süresi kararına itiraz etti

CHP, tepki çeken oy kullanma süresi kararına itiraz etti
CHP Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, YSK'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda ABD, Kanada, Avustralya, İrlanda ve İngiltere'de oy vermek için ayrılan sürenin 4 günden 2 güne düşürülmesine...

CHP Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, YSK'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda ABD, Kanada, Avustralya, İrlanda ve İngiltere'de oy vermek için ayrılan sürenin 4 günden 2 güne düşürülmesine ilişkin kararına itiraz ettiklerini açıkladı.

CHP Genel Başkan Yardımcıları Bülent Tezcan ve Muharrem Erkek de YSK önünde açıklama yaptı.

Erkek konuya ilişkin "Kurulumuza bir başvuru yaptık. Kurulumuz gündemine alıp, kararını verecek. Maç devam ederken kural değiştirilmez. Daha önce YSK'nın 16 Mart tarihinde aldığı karar uyarınca ikinci tura kalması halinde yurtdışındaki oy kullanma tarihleri 20 - 24 Mayıs olarak belirlenmişti. Ancak kimi ülkelerde dün akşam alınan bir kararla iki güne indirildi. Burada esas olan seçmenin oy kullanmasını sağlamaktır. Daraltmak değil, genişletmek gerekir. Bunun için başvuru yaptık. Biz en doğru kararın verileceğine inanıyoruz" diye konuştu.

Yurt dışında oy verme işlemlerinin 20 Mayıs’ta başlayıp, 24 Mayıs’ta tamamlanacağı açıklanmıştı. Buna göre ilk turda Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 60 ve üzerinde oy aldığı Almanya, Belçika, Hollanda, Fransa gibi ülkelerde oy verme işlemi bu tarihler arasında, daha önce sandıkların kurulduğu merkezlerde yapılacak.

Ancak Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzde 60 üzerinde oy aldığı ABD, İrlanda, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Japonya gibi bazı ülkelerdeki sandık merkezlerinde oy verme işlemi iki gün ile sınırlandı.

Kılıçdaroğlu ilk tur seçimlerinde İrlanda’da yüzde 86.7, ABD’de yüzde 80.4, Kanada’da yüzde 79.7, İngiltere’de yüzde 79, Japonya’da yüzde 61.7 oy almıştı. Bu ülkelerin tümünde oylama işlemi iki gün sürecek.

AKP DE SANDIK SAYISININ ARTMASINI İSTEDİ

AK Parti de yurt dışındaki sandık sayılarının artırılması talebiyle Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvuru yaptığını açıkladı

AK Parti YSK Temsilcisi Recep Özel tarafından yapılan başvuruda, Cumhurbaşkanı Seçiminin ikinci tur oylamasının 28 Mayıs'ta yapılacağı anımsatılarak, şu ifadeler kullanıldı:

"Cumhurbaşkanı Seçiminin ikinci oylaması kapsamında, sandık sayıları ile oy kullanma günlerinin artırılması ve azaltılması yönünde düzenleme yapılarak, bazı temsilciliklerde sandık sayılarının hafta içi ve hafta sonlarında azaltıldığı görülmüştür. Oy vermeye gelecek vatandaşların işlemlerinin hızlandırılmasını teminen, yurt dışında oy verme işleminin 20 Mayıs 2023'te başlayacağı ve Dışişleri Bakanlığının teklifi de göz önünde bulundurulup, yurt dışında kurulacak sandık sayılarının yeniden gözden geçirilerek, sandık sayılarının artırılması hususunda gerekli kararın alınarak temsilciliklerin bilgilendirilmesi hususunda gereğini arz ederiz."