CHP listesinde gidenler, kalanlar, gelenler

CHP listesinde gidenler, kalanlar, gelenler
Cumhuriyet Halk Partisi’nin Yüksek Seçim Kurulu’na sunduğu milletvekili aday listesiyle neredeyse mevcut milletvekillerinin yarısı yeniden aday gösterilmedi. Partinin üst düzey kurmaylarının Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı...

Cumhuriyet Halk Partisi’nin Yüksek Seçim Kurulu’na sunduğu milletvekili aday listesiyle neredeyse mevcut milletvekillerinin yarısı yeniden aday gösterilmedi. Partinin üst düzey kurmaylarının Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazanması durumunda kabine ve devlet kademelerinde görev alacağı beklentisiyle aday olmasa, mevcut 134 milletvekilinden 64 listelerde yer almadı.

Bazı kentlerde mevcut milletvekillerinin hiçbirinin aday gösterilmemesi de dikkat çekti. Muğla milletvekilleri Mürsel Alban, Burak Erbay, Suat Özcan ve Süleyman Girgin yeniden aday gösterilmedi.

Muğla’nın yanı İstanbul ve Ankara’da gibi CHP’nin önemli seçim bölgelerinde de bilenen isimler aday gösterilmedi. İstanbul milletvekilleri Ahmet Ünal Çeviköz, Ali Şeker, Gürsel Tekin, İbrahim Kaboğlu, Mehmet Bekaroğlu, Mehmet Akif Hamzaçebi, Cihangir İslam, Sibel Özdemir ve Turan Aydoğan ile daha önce partisinden istifa etmek durumunda kalan Aykut Erdoğdu da aday gösterilmeyen isimler oldu.

Merkez Yürütme Kurulu’ndan da çok sayıda isim aday gösterilmedi. Emine Gülizar Emecan, Onursal Adıgüzel, Bülent Kuşoğlu, Ali Haydar Hakverdi, Levent Gök ve Nihat Yeşil aday gösterilmedi. Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya ise seçilmesi ihtimali zayıf olan Trabzon’da ikinci sıradan Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da aynı şekilde seçilme ihtimali zayıf Bursa 2. Bölge 3. sıradan aday gösterildi.

Daha önce İstanbul Milletvekili seçilen Sezgin Tanrıkulu da bu seçimlerde Diyarbakır 1. sıradan aday gösterildi.

Öte yandan sağlık gerekçesiyle aday olmayacağını açıklayan CHP’nin bilenen simalarından Haluk Koç da aday gösterilmedi.

CHP’de aday gösterilmeyen diğer milletvekillerinin listesi şöyle:
Aydın Özer, Çetin Osman Budak, Rafet Zeybek, Ahmet Akın, Fikret Şahin, Mehmet Göker,
Erkan Aydın, Lale Karabıyık, Yüksel Özkan, Muharrem Erkek, Tufan Köse, Okan Gaytancıoğlu,
Bayram Yılmazkaya, İrfan Kaplan, Necati Tığlı, Suzan Şahin, Serkan Topal, İsmet Tokdemir,
Atila Sertel, Bedri Serter, Kani Beko, Özcan Purçu, Selin Sayek Böke, Tacettin Bayır, Çetin Arık
Türabi Kayan, Haydar Akar, Tahsin Tarhan, Abdullatif Şener, Alpay Antmen, Cengiz Gökçel, Baha Ünlü, Engin Özkoç, Kemal Zeybek, Neslihan Hancıoğlu, Aziz Aydınlık, Candan Yüceer, Polat Şaroğlu, Özkan Yalım ve Ünal Demirtaş.

CHP’de aday olmayan isimler göz önünde bulundurulduğunda Meclis Grubu’nun yüzde 47,76’sının liste dışı kaldı.

CHP bu denli büyük bir grubun liste dışında kalmasının en önemli nedenlerinden birinin Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda kabine başta olmak üzere devlet kademelerinde görev alma beklentisi olduğu değerlendiriliyor.

CHP Dış Politikadan Sorumlu Başdanışman ve Emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz de liste dışındaki isimlerden birisi oldu. CHP gibi İYİ Parti’nin de Dış Politikadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Emekli Büyükelçi Ahmet Kamil Erozan’ın da kendi partisinde liste dışında olması dikkat çekti.

Çeviköz ve Erozan’un özellikle dış politika alanında görev alabileceği belirtiliyor.

LİSTEDEKİ SÜPRİZ İSİMLER

CHP listesinde bu isimlerin büyük bölümünün listelere girmemesi sürpriz olduğu gibi listeye giren sürpriz isimler de oldu. Türkiye Değişim Partisi (TDP) Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, Erzincan'da 1. sırada aday gösterildi.

Öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi de İstanbul 3. Bölge 3. sıradan aday gösterildi.

Gezi eylemleri sırasında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Camide bira içtiler" açıklamasını yalanlamasıyla bilinen Dolmabahçe Bezmialem Valide Sultan Camii'nin eski müezzini Fuat Yıldırım da CHP’den milletvekili adayı gösterildi. Yıldırım, İstanbul 2'nci bölge 10'uncu sıradan milletvekili adayı oldu.

Yoksulluk alanındaki çalışmaları ile bilenen CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo da İzmir listesinde aday gösterildi. Foggo, sabah saatlerinde Parti Meclisi’ne sunulan listede yer almasa da aday gösterilmemesinin tepki toplaması sonrasında YSK’ye sunulan listede İzmir 2. Bölge 8’inci sıradan aday gösterildi.