CHP'li Gürer uyardı: Şap alarmı! et ve süt fiyatları uçabilir

CHP'li Gürer uyardı: Şap alarmı! et ve süt fiyatları uçabilir
CHP'li Ömer Fethi Gürer, hayvan pazarlarının kapatılmasına yol açan şap hastalığının hem üreticiyi hem tüketiciyi zor durumda bırakacağını söyledi: “Et ve süt fiyatları daha da artacak, dar gelirli için erişim iyice zorlaşacak.”

Kurban Bayramı sonrası artan hayvan hareketliliğiyle birlikte Türkiye genelinde şap hastalığı vakaları yükselişe geçti. Tarım ve Orman Bakanlığı, ülke çapındaki hayvan pazarlarını hastalığın yayılmasını engellemek için kapattı. CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, bu gelişmenin hayvancılıktaki yapısal sorunları gün yüzüne çıkardığını vurguladı.

“Aşılama var ama hastalık önlenemiyor”

Gürer, 2024 yılında 146 büyükbaş hayvanın şap hastalığı nedeniyle öldüğünü, ayrıca 1500 büyükbaş hayvanın da farklı nedenlerle şartlı kesime gönderildiğini açıkladı. Aynı yıl 146 milyon doz aşı yapılmasına rağmen hastalığın önüne geçilemediğini hatırlatarak, denetim eksikliği ve aşılama politikalarının yetersizliğini gündeme getirdi.

Et-süt zamları kapıda

Şap, şarbon ve brucella gibi hayvan hastalıklarının ekonomik yıkıma yol açtığını belirten Gürer, “Bu hastalıklar hem üreticiyi gelir kaybına uğratıyor hem de tüketiciyi daha pahalı ürünlerle karşı karşıya bırakıyor. Ete ulaşamayan kesimler sütten de mahrum kalabilir” dedi.

Kaçak hayvanlar riski büyütüyor

Sınırdan kontrolsüz şekilde giren hayvanların da salgınların yayılmasında önemli rol oynadığını söyleyen Gürer, “Hayvan hareketleri yeterince denetlenmedi, Kurban Bayramı sürecinde hastalıklar hızla yayıldı. Bu ihmaller halk sağlığını da tehdit ediyor” diye konuştu.

Yetim hakkı vurgusu

Gürer, şap krizinin tarımda süregelen ilgisizlikten kaynaklandığını vurguladı: “Hayvan hastalıklarının önlenmesi, düzenli aşılama, buzağı ölümlerinin azaltılması ve ithalata dayalı politikaların terk edilmesi şart. Aksi halde et ve süt fiyatlarındaki artış daha da katlanacak.”

Veriler ürkütüyor
Gürer'in paylaştığı 2024 yılı verilerine göre:

  • 146 büyükbaş hayvan şap hastalığından öldü.

  • 71 hayvan brucella, 2795 hayvan ise şarbon nedeniyle hayatını kaybetti.

  • Bu üç hastalık da insan sağlığı için risk taşıyor.

Gürer son olarak, "Şap laboratuvarları 1958’den beri çalışıyor ama hastalıklarla baş edilemiyor. Bu artık ihmalle açıklanamaz. Hayvancılığı ayakta tutmak istiyorsak, bilimi, planlamayı ve denetimi ciddiye almalıyız" diyerek Tarım ve Orman Bakanlığı’nı göreve çağırdı.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar