Cumartesi Anneleri gözaltına alındı

Cumartesi Anneleri gözaltına alındı
Kayıplarının akıbetini öğrenmek ve adalet için 941. Haftada Galatasaray’da buluşan Cumartesi Anneleri gözaltına alındı.Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın, Beyoğlu’ndaki Galatasaray Meydanı’nda saat 12.00'de yapmak istedikleri...

Kayıplarının akıbetini öğrenmek ve adalet için 941. Haftada Galatasaray’da buluşan Cumartesi Anneleri gözaltına alındı.

Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın, Beyoğlu’ndaki Galatasaray Meydanı’nda saat 12.00'de yapmak istedikleri eyleme polis izin vermedi. Polis, İnsan Hakları Derneği Eş Başkanı Eren Keskin’in de olduğu 15 kişiyi gözaltına aldı.

Keskin, sosyal medya hesabından "Gözaltına alınıyoruz," diye polisin eyleme müdahale ettiğini duyurdu.

Cumartesi Anneleri/İnsanları, gözaltılara sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Galatasaray Meydanı'nda gözaltına alınıyoruz. Kayıplarımızı aramaktan, Galatasaray Meydanı'ndan vazgeçmiyoruz! AYM kararına uyun, toplanma ve basın açıklaması yapma özgürlüğümüzü ihlal etmeye son verin, Galatasaray'daki ablukayı derhal kaldırın!" denildi.

TIKLAYIN- AYM'den Cumartesi Annelerine ihlal kararı

Gözaltıların ardından Cumartesi Annneleri şu açıklamayı yaptı:

"Gözaltında kaybedilen insanlarımızın akıbetlerinin açıklanması ve suçun faillerinin yargı önünde cezalandırılması talebiyle başlattığımız, Türkiye tarihinin en uzun soluklu adalet eylemimiz 700. haftamızda ağır polis şiddeti ile engellendi.

Anayasa Mahkemesi, Maside Ocak’ın başvurusu üzerine verdiği kararla, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkımızın ihlal edildiğine hükmetti.

AYM kararında, Galatasaray’daki buluşmalarımızın demokrasinin gereği olduğuna vurgu yaptı.

AYM, Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın Galatasaray Meydanı’nda sürdürdüğü eylemin hukuka uygun olduğunu bildirerek, engellenmemesi konusunda Beyoğlu Kaymakamlığı’na açık bir ödev yükledi.

Buna rağmen kayıplarımızla buluşma mekânımız olan Galatasaray Meydanı’ndaki abluka kaldırılmadı. AYM kararına uyulmadı!

Bütün engellemelere rağmen hakikati söylemeye devam edeceğiz. 28 yıllık pratiğimiz tanıktır; hakikati söyleme sorumluluğuna ve cesaretine sahibiz, bundan vazgeçmeyeceğiz!

Kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz! Kayıplarımızı aramaya, akıbetlerini sormaya, faillerinin cezalandırılmasını istemeye, mevcut adaletsizliğe itiraz etmeye, hak ve özgürlük talep etmeye devam edeceğiz.

Anayasa Mahkemesi kararları kesindir. Yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar. Toplanma ve basın açıklaması yapma özgürlüğümüzü ihlal etmeye son verin, Galatasaray’daki ablukayı derhal kaldırın!

Bir mekânın yasaklanması toplanma özgürlüğünün ihlalidir. Tam da bu hukuki dayanakla söylüyoruz; Galatasaray yasaklanamaz. Galatasaray bizimdir, Galatasaray hepimizindir.

941. haftamızda bir kez daha haykırıyoruz: Kayıplarımızı aramaya, akıbetlerini sormaya, faillerinin cezalandırılmasını istemeye, adil işleyen bir hukuk sistemi talep etmeye devam edeceğiz. Hak ve özgürlüklerimizden vazgeçmeyeceğiz.

Galatasaray Meydanı’nda gözaltına alınan 15 Cumartesi Anneleri / İnsanları’nı derhal serbest bırakın!"

Gözaltına alınan isimler şu şekilde:

Besna Tosun

Maside Ocak

Ali Ocak

Hanife Yıldız

Sebla Arcan

Gülseren Yoleri

Eren Keskin

İrfan Bilgin

İkbal Eren

Deniz Zeyrek

Aylin Tekiner

Feyyaz Yaman

Ayşe Tepe

Mikail Kırbayır

C