Cumhurbaşkanı Erdoğan Mısır'da Sisi ile ortak basın toplantısında konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mısır'da Sisi ile ortak basın toplantısında konuştu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile ortak basın toplantısı düzenledi.Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Dubai Uluslararası Havalimanı’nda, BAE Ekonomi Bakanı Abdullah bin Tuk el-Mari, Türkiye’nin...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Dubai Uluslararası Havalimanı’nda, BAE Ekonomi Bakanı Abdullah bin Tuk el-Mari, Türkiye’nin Abu Dabi Büyükelçisi Tugay Tunçer, Dubai Başkonsolosu Onur Şaylan ve diğer yetkililer uğurladı.

Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da Mısır’a gitti. Erdoğan’a oğlu Bilal Erdoğan da eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi tarafından İttihadiye Sarayı’nda resmi törenle karşılandı. İkili ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

İki ülke arasında yeni iş birliklerini hayata geçirileceğini belirten Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin arttığını ifade etti. Türkiye'yi de ziyaret edeceğini belirten Sisi, bu ilişkileri geliştireceklerini söyledi.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, konuşmasında şunları söyledi:

Bu ticari ilişkilerimizi artırmak ve yeni konuları yaratacağız. Strateji ortaklığı iki ülkenin merkezi ağırlıklı, istikrarı ve aynı zamanda refah ve gelişmesi açısından önemli görüyoruz. İki ülkenin ekonomik ve sosyal sıkıntıları genel bir durum. İlişkilerden gurur duyuyoruz. Gazze'ye yardımları önemsiyoruz. Bizim yaptığımız yardımlar ihtiyaçları karşılamıyor. Özellikle ateşkes için konuştuğumuzda bir Filistin ilanını istiyoruz, 1967 sınırlarına göre ve başkenti Kudüs olan. İki ülkenin libya konusundaki anlaşmamızı beyan ettik. Libya'daki bütünlükle alakalı.

Bu ilişkileri daha iyi seviyelere getireceğiz. İleride Türkiye ziyareti yapacağım.

Burada olmanızdan gurur duyuyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları;

Sayın Cumhurbaşkanının nazik davetine icabetle, 12 yıl, yeniden Kahire'de olmaktan memnuniyet duyuyorum.

Erzincanlı kardeşlerime buradan geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Maalesef 9 işçimiz toprak altında kaldı. Arama kurtarma çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor. İçişleri ve Enerji Bakanlarımızı bölgeye gönderdik. Kendilerinden düzenli bilgi alıyoruz. 827 uzman personel bölgede çalışma yapıyor. 626 araç, 32 iş makinesi, 6 drone, 44 jeneratör ile kaza sahasındaki çalışmalara destek veriyor. İşçilerimize ulaşıncaya kadar çalışmaya devam edeceğiz.

"15 milyar dolarlık ticaret hacmi için mutabık kaldık"

Yeniden Kahire'de olmaktan mutluluk duyuyorum. İnanıyorum ki bu ziyaretimiz daha ileri taşınacak. 15 milyar dolarlık ticaret hacmi için mutabık kaldık. Görüşmelerimizde ilave adımlar hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Nükleer ve yenilenebilir enerji iş birliğini değerlendiriyoruz.

Mısır'la bin yılı aşan iç içe geçmiş ortak bir tarih ve kültüre sahibiz. Bu köklü mirastan aldığımız güçle Türkiye-Mısır ilişkilerini hak ettiği seviyeye çıkartma gayretindeyiz. Aynı güçlü iradenin Mısır tarafında da olduğunu görüyoruz. Değerli kardeşimizi konsey toplantımızı gerçekleştirmek üzere ilk fırsatta Ankara'ya beklediğimi söyledim.

İlave adımlar hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Savunma sanayi çok ciddi potansiyele sahip olduğumuz diğer alan. Mısır savunma sektörüne önemli yatırımlar yapıyor. Mısır'la güç birliğine giderek ortak projeler geliştireceğimize inanıyorum. Nükleer ve yenilenebilir alanındaki işbirliğini geliştirmeyi değerlendiriyoruz. Turizm ve kültür alanında mevcut bağları daha da kuvvetlendirmek adına gayret sarf edeceğiz. Kahire'deki Yunus Emre Enstitüsü Türkçe'ye en fazla ilgi gösterilen şube konumundadır. 20 bin Mısırlının Türkçe öğrenmek üzere kurslara kayıt yaptırması memnuniyet vericidir.

Gazze'deki insanlık dramı gündemimizin ilk sırasında. 28 binden fazla Filistinli kardeşimiz şehit oldu. Gazze'de akan kanın durması için Mısır ile dayanışma içindeyiz.