Davutoğlu: Erdoğan beni de "elemanlaştırmaya" çalıştı

Davutoğlu: Erdoğan beni de "elemanlaştırmaya" çalıştı
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, KRT TV ve Gazete Pencere YouTube ortak yayınına katıldı. Bidebunuizle programında gazeteci Yavuz Oğhan'ın sorularını yanıtlayan Davutoğlu, 13. Cumhurbaşkanı Seçimi'ne ilişkin değerlendirmelerde...

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, KRT TV ve Gazete Pencere YouTube ortak yayınına katıldı. Bidebunuizle programında gazeteci Yavuz Oğhan'ın sorularını yanıtlayan Davutoğlu, 13. Cumhurbaşkanı Seçimi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Davutoğlu'nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

Davutoğlu-Oğan görüşmesi

Bizim 6 liderin toplantısı vardı. O toplantıda sayın Kılıçdaroğlu'na yetki verdik. 2. tur için bütün siyasi liderlerle konuşma yetkisi. İlkesel olarak da doğru buluyorum. Ortak dostumuz üzerinden sayın Sinan Oğan'la görüştük. Bakanlık, cumhurbaşkanı yardımcılığı hususları geçmedi. Bu seçimin ne anlama geldiğini, Cumhur İttifakı'nın milleti nasıl iki ayrı yola sokacağını, Cumhur İttifakı'yla birlikteliğe giderse uzun dönemde sıkıntılar yaşanabileceğini; bu tarafta bazı zorluklar olduğunu, çetin bir mücadeleye gireceğimizi anlattım. İnsani olarak aramızda bir hukuk var. "Düşüneceğim" diyerek ayrıldı. Kaygılarını ifade etti o da. "Seçim güvenliği sağlanabilecek mi, aradaki fark kapanabilecek mi?"

"Tayyip Erdoğan herkesi "elemanlaştırdı", köleleştirdi"

Cumhurbaşkanı Bahçeli'yle çay sohbeti dışında, Sinan Oğan gibi diğer liderlerle resim vermek dışında kimle görüşüyor? Tayyip Erdoğan'ın yaptığı en büyük kötülük, özellikle mütedeyyin kesimlere, herkesin şahsiyetini törpüledi. Herkesi "elemanlaştırdı", köleleştirdi. Şahsiyeti olup karşı çıkan insanları köleleştirdi. Sinan Oğan'a bunu üstü kapalı anlatmaya çalıştım. Beni de elemanlaştırmaya çalıştı. Yapamadığı için kavga ettik. Şahsi hiçbir meselem yok.

29 Mayıs'ta yeni bir yönetim şansı bize verilirse ülkeye şeffaflık, nezaket, hukuki hesap verilebilirlik gelecek. İçeride dışarıda hiçbir çeteleşme olmayacak. Bugün FETÖ yok güya, ama fetövari bir sürü çete devleti sömürüyor. Kimisi ihale, kimisi uyuşturucu, kimisi imar çetesi.

Camide silahlanma çağrısı

Bütün bu yozlaşmış sistemden en olumsuz etkilenen kesim muhafazakar kesim oldu. Geçen gün camide silahlanma çağrısında bulunuldu. O camide bulunan herkesin tek kimliği var, Müslüman olmak. Bizim peygamberimizin ahlakında yok bu, bu tür bir İslam anlayışından beriyim. Nasıl yaralanıyor dini, vicdani unsurlar.

"Kemal Kılıçdaroğlu'nun Kandil'le irtibatı varsa cezalandır"

Kemal Kılıçdaroğlu'nun Kandil'le irtibatı varsa ülkeyi yöneten kişi tutar ve cezalandırır. Sen ne yapıyorsun Ankara'da? Madem böyle bir ilişki var, çıkar ve cezalandır. Ama biz sizin daha birkaç ay önce İmralı'da neler olup bittiğini herkes biliyor. Kendisi her türlü ilişkiyi kuracak.

"Devletin bütün uçakları aileye tahsis edilmiş"

Böyle bir yozlaşmayı İslam'la özdeşleştirmeyin. Devletin bütün uçakları aileye tahsis edilmiş. Bütün saraylar yakınlar tarafından kullanılır hale gelmiş. Saray'ın masrafları arşı alayı bulmuş. Devletin beytülmalinden insanlara kaynaklar aktarılmış. Kendi bakanlığına dezenfektan satan bakan teşekkürlerle uğurlanıyor.

"Bir grup gerçekten A Haber gibi kanallar dışında bir şey izlemiyor"

Bir grup gerçekten A Haber gibi kanallar dışında bir şey izlemiyor ve vatan hassasiyeti çok yüksek. Yıllarca dini şeylere dikkat eden bir cumhurbaşkanı özlemiyle gelmiş ve kopamıyorlar. İkinci grup var ki onlar bu çıkar sisteminde yer edinmiş, eğer iktidar giderse düzenleri bozulacağı için argüman arıyorlar. O sırada Erdoğan ona elverişli malzeme sunuyor, "bak Kandil". O da zaten inanmaya hazır. Üçüncü kesim var ki bilinçli olarak bu propagandayı organize edenler. Yalan olduğunu bile bile yapanlar. Yaptığınız iş hem dünyada hem ahirette önünüze gelecek.

"Soylu'nun 'vatan, millet, terör' diyerek örtmesi gereken ağır suçları var"

Korkum şu ki iktidarları devam ederse toplumsal kitleleri karşı karşıya getirecekler. Soylu'nun vatan millet diyerek örtmesi gereken ağır suçları var. Sedat Peker'in söyledikleriyle ilgili milleti tatmin edebildi mi? Bu iktidarın devam etmesi lazım ki onlar ayakta kalabilsinler.

"Sinan Oğan'a oy verenlerin hiçbiri bu düzen devam etsin demeyecek"

Ben ümitvarım. O gece saat yarım gibi CHP'de liderlerle buluştuğumuzda da söyledim: Bugün bir yenilgi değildir bu. İktidar, statüko yüzde 50 alamadı. Bu arada işleyeceğimiz şey şu, bu bir referandumdu, statüko değişim karşısında yenilmiştir. Erdoğan o sırada zafer konuşması yapıyordu. O gece de ben yenilgi havasında olmadım. Sinan Oğan'a oy verenler iktidarı onayladığı için vermedi ki. Protesto oyuydu onlar. Hiçbiri bu düzen devam etsin demeyecek. O kitle değişim yönünde oy kullanacak.