Deprem bölgesinde 200 vakıf eserinde restorasyon sürüyor

Deprem bölgesinde 200 vakıf eserinde restorasyon sürüyor
Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilde hasar gören kültür varlıklarından 200'ünde moloz ayıklama, belgeleme, ayıklanan kalıntıların güven altına alınması işlemlerinin tamamlandığını,...
Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilde hasar gören kültür varlıklarından 200'ünde moloz ayıklama, belgeleme, ayıklanan kalıntıların güven altına alınması işlemlerinin tamamlandığını, restorasyon çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Vakıflar Genel Müdür Sinan Aksu, 5 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilde hasar gören kültür varlıklarının yeniden ihyası için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Aksu, deprem bölgesinde 678 kültür ve tabiat varlığından 31'inin tamamen yıkıldığını, 144'ünün ağır hasar, 104'ünün orta hasar, 98'inin hafif hasar gördüğünü, 301'inin de hasar almadığını belirtti.

Aksu, yıkılan yapılarda mevcut durumun hava fotoğrafları ve video çekimleri ile belgelendiğini, kalıntı rölövlerinin çıkarıldığını bildirdi. Aksu, her eser için ayrı ayrı oluşturulan restitüsyon ve restorasyon projelerinin, Bilim Heyeti ile Vakıflar Genel Müdürlüğü yapı denetim görevlilerinin çalışmalarıyla hazırlanıp, koruma kurullarına sunulduğunu belirtti. Aksu, "Bu aşamada kullanılacak durumda olan malzemeler belgelenerek ayrıştırılıyor ve tekrar kullanılmak üzere koruma altına alınıyor. Koruma kurullarınca onaylanan projeler doğrultusunda aslına uygun malzeme ve yöntemlerle restorasyon çalışmalarına başlanıyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü uzmanları tarafından değerlendirilen tüm eserlerde ihtiyaç durumuna göre destek kolonları ekleme, askıya alma iskeleleri kurma, geçici çatı ile kapatma gibi acil önlemler alınıyor" dedi.

Aksu, hasarlı tüm yapılarda eserlerin koruma altına alındığını ifade ederek, "Eserlerin tamamının yaklaşık maliyet çalışmaları tamamlanarak ihale işlemlerine geçildi. İhale edilen 200 eserin moloz ayıklama, belgeleme, ayıklanan kalıntıların güven altına alınması işlemleri tamamlanmış, restorasyon çalışmaları devam etmektedir. Devam eden işlerde yüklenici firmaların bünyesinde çalışan teknik personel ve işçi sayıları hariç, idaremizde 80 uzman yapı denetim görevlisi ve 23 Bilim Heyeti üyesi çalışıyor. Şehirlerimizin sembolü olan tüm vakıf eserlerimiz, aynı ihtişamıyla şehirlerimize tekrardan kazandırılacaktır" diye konuştu. (DHA)