Deprem döneminde çadır satan Kızılay’ı protesto eden TİP üyeleri, depremin yıl dönümünde hakim karşısına çıkıyor

Deprem döneminde çadır satan Kızılay’ı protesto eden TİP üyeleri, depremin yıl dönümünde hakim karşısına çıkıyor
87 TİP üyesi, depremde çadır sattığı için kamuoyunun büyük tepkisini çeken Kızılay’ı protesto ettikleri için depremin birinci yıl dönümünde hakim karşısına çıkıyor.Ersan KınıkTİP üyesi 87 kişi hakkında, 6 Şubat’ta...
87 TİP üyesi, depremde çadır sattığı için kamuoyunun büyük tepkisini çeken Kızılay’ı protesto ettikleri için depremin birinci yıl dönümünde hakim karşısına çıkıyor.

Ersan Kınık

TİP üyesi 87 kişi hakkında, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından AHBAP Derneği’ne parayla çadır sattığı ortaya çıkan Kızılay’ı protesto etmeleri nedeniyle dava açıldı.

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından çok sayıda kentte yıkım yaşanırken, resmi rakamlara göre 53 bin 537 yurttaş hayatını kaybetmişti.

Depremden sağ olarak kurtulan yüzbinlerce insanın ise çadır ihtiyacı ise haftalarca karşılanamamıştı.

Bu gelişmeler yaşanırken, Kızılay’da ‘parayla çadır satma’ krizi patlak verdi.

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Murat Ağırel, 25 Şubat 2023 tarihinde yayımlanan yazısında Kızılay’ın, AHBAP Derneği’ne para ile çadır sattığını kaleme almıştı.

Depremzedeler çadır beklerken, Kızılay’ın çadırları parayla sattığı ortaya çıkmıştı

AHBAP Derneği söz konusu iddiaları doğrulamış ve 46 milyon TL karşılığında Kızılay’dan çadır aldıklarını açıklamışlardı.

Çadır skandalının ortaya çıkmasının ardından TİP İstanbul İl Örgütü, 26 Şubat’ta Kızılay’ın Kadıköy Şubesi önüne eylem çağrısında bulunmuştu.

TİP İstanbul İl Başkanlığı’ndan çıkan TİP’liler, Bahariye Caddesi’nde eylem başlamadan önce polis müdahalesiyle karşı karşıya kaldı ve çok sayıda TİP üyesi gözaltına alınmıştı.

Dönemin Kızılay Başkanı Kerem Kınık ise, çadır skandalının ortaya çıkmasından aylar sonra istifa etmişti.

İlk duruşma depremin birinci yıl dönümünde görülecek

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Ekim ayında hazırlanan iddianamede eylemde gözaltına alınan 10’u parti yöneticisi olmak üzere 87 TİP üyesi hakkında “2911 sayılı kanuna muhalefet” suçlamasıyla dava açıldı.

İstanbul Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan davanın duruşma tarihi ise 7 Şubat 2024 olarak belirlendi.

Deprem döneminde çadır satan Kızılay’ı protesto ettiği için gözaltına alınan TİP üyeleri, depremin birinci yıl dönümünde hakim karşısına çıkacaklar.

Avukat Özgür Urfa

"Türkiye'de adaletin özeti budur"

TİP PM üyesi Avukat Özgür Urfa, davaya ilişkin Gazete Pencere'ye konuştu.

"Resmi rakamlara göre on binlerce bina yıkıldı, 53 bin insan yaşamını yitirdi ve on binlercesi yaralandı. Binlerce müteahhit ve kamu görevlisi yargılanması gerekirken yargılanan kamu görevlisi 0 , müteahhit sayısı 100 bile değil ancak 'depremde çadır satılmaz' diye açıklama yapan 87 kişi bir çırpıda yargılanıyor. Türkiye’de adaletin özeti budur. Suç işleyen kamu görevlileri korunup kollanıyor, zengin müteahhitler pamuklara sarılıyor ancak adalet isteyen yurttaşlar yargı sopasıyla tehdit ediliyor. 6 Şubat depreminin yıldönümünde bu karanlığa teslim olmayacak, deprem suçlarının ört bas edilmesine izin vermeyeceğiz. Unutmak yok, affetmek yok. gerçek suçlular adalet önünde hesap verene kadar adalet mücadelesini sürdüreceğiz."